Aanbesteding Utrecht 100 miljoen goedkoper

Aanbesteding Utrecht 100 miljoen goedkoper

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Aanbesteding Utrecht 100 miljoen goedkoper

De totale waarde van de concessie Utrecht is geen 1 miljard euro, maar 900 miljoen euro. Qbuzz won de aanbesteding en rijdt sinds eind 2013 in Utrecht. De aanbesteding, die al in 2010 startte, verliep zeer moeizaam omdat Bestuur Regio Utrecht bij een eerste gunning, ook aan Qbuzz, werd teruggefloten door de rechter wegens onregelmatigheden. Door de vertraging in de aanbesteding moest de oude vervoerder Connexxion twee jaar langer blijven rijden.

De vertraging betekent echter ook dat de aanbesteding uiteindelijk 100 miljoen goedkoper uitvalt over de totale concessieperiode van tien jaar. Die ‘meevaller’ is deels gedwongen, doordat BRU in het nieuwe bestek een bezuiniging op de BDU-gelden van acht miljoen euro per jaar moet opvangen. In totaal gaat er in tien jaar 450 miljoen overheidsgeld naar Qbuzz, dat zelf een vergelijkbaar bedrag uit reizigersinkomsten moet halen.

De concessie is goedkoper geworden doordat BRU 10 procent minder dienstregelingsuren uitvroeg. Daardoor is minder materieel en personeel nodig, maar is ook het dienstverleningsniveau lager dan bij de eerste gunning. Een tweede voordeel werd behaald doordat het materieel goedkoper werd. Bij de eerste gunning voldeden alleen hybride bussen aan de milieuwensen van de opdrachtgever; door de vertraging waren bij de tweede gunning ook de goedkopere Euro-6-bussen mogelijk. Die waren er bij de eerste aanbesteding nog niet.

André de Vos

Over André

André de Vos is redacteur bij OV-Magazine en als freelance journalist gespecialiseerd in financiële berichtgeving.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook