Geld voor spitstreinen op Valleilijn

vrijdag 28 november 2014
timer 3 min

Connexxion kan drie Protos-treinen gaan bestellen voor de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De treinstellen moeten de drukke ochtendspits gaan ontlasten.

Een amendement op de begroting van de ChristenUnie, gesteund door PvdA en VVD, maakte gisteren de weg vrij voor het inzetten van dubbele treinstellen in de spits. Nu blijven op de Valleilijn tussen 7 en 8 uur ’s morgens richting Amersfoort soms reizigers achter op het perron. De vijf Protos-treinen en één Stadler kunnen de drukte dan niet aan.

Connexxion wil opnieuw Protos-treinen bestellen bij de Duitse treinfabrikant Fahrzeugtechnik Dessau. Na een moeilijke periode rond 2010 waarin het bedrijf bijna failliet ging, is het in 2012 overgenomen door TransTec Vetschau, een fabrikant van draaistellen. Fahrzeugtechnik Dessau heeft Connexxion verzekerd dat de treinen binnen anderhalf jaar geleverd kunnen worden. Connexxion is tevreden over de Protos-treinen. "Overstappen op een andere leverancier ligt dan niet voor de hand, mede in verband met het onderhoud", aldus woordvoerder Herman de Gooijer van Connexxion.

Voor de aanschaf van drie treinstellen heeft de Tweede Kamer 7,5 miljoen euro vrijgemaakt (.pdf). De treinen kosten ongeveer 6 miljoen euro. Daarnaast moet de energievoorziening worden uitgebreid voor 4 miljoen euro en zijn er extra exploitatiekosten. Het Rijk betaalt ongeveer een derde van de kosten, de provincie Gelderland en Connexxion betalen de rest. Over de precieze kostenverdeling moeten rijk, provincie en vervoerder nog afspraken maken. En Provinciale Staten moeten de investering nog goedkeuren.

Het aantal reizigers op de Valleilijn groeit naar verwachting 3 tot 4 procent per jaar tot 2020. Extra capaciteit is dus dringend geboden. Maar de Valleilijn is ook belangrijk als omleidingsroute voor het hoofdrailnet bij verstoringen op Utrecht Centraal, stelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Evenals de provincie Gelderland en Connexxion streeft zij naar een kwartierdienst op de hele Valleilijn. Zij beschouwt de extra capaciteit in de spits als een eerste stap.

Lees ook: Vernieuwende ideeën om staanders op de Valleilijn het gangpad in te trekken

Infrastructurele maatregelen die een kwartierdienst mogelijk maken op de Valleilijn heeft staatssecretaris Mansveld dit najaar afgewezen (.pdf). De kosten-batenanalyse pakte negatief uit. De aanpassingen op de enkelsporige lijn kosten 47 miljoen euro. Doorrijden van Ede-Wageningen naar Arnhem zou nog eens 12 tot 24 miljoen euro kosten. Het verlengen van de treindienst over het hoofdspoornet zou de dienstregeling bovendien minder robuust maken, met name wanneer de ICE daar om de twee uur rijdt.

Stadler-GTW-2Kwartierdienst Leeuwarden–Sneek in 2018
Tussen Leeuwarden en Sneek komt wel een kwartierdienst, in de spits. De provincie Friesland betaalt bijna 7 miljoen. Negen ton komt uit het onderhoudsbudget van ProRail en 3,3 miljoen uit het programma 'Beter Benutten Spoor' van het Rijk. Door de treinen iets sneller te laten rijden en door aanpassing van enkele wissels op het spooremplacement in Leeuwarden is de kwartierdienst in te passen op de enkelsporige lijn. Net als nu zullen de treinen elkaar passeren in Leeuwarden, Mantgum, Sneek Noord en Sneek. Buiten de spits blijven de treinen drie keer per uur rijden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »