Beste ov-bestek bekroond op ov-congres
dossier Innovatie

Beste ov-bestek bekroond op ov-congres

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Beste ov-bestek bekroond op ov-congres

De huidige bestekken kunnen wel wat innovatieprikkels gebruiken. Om die ontwikkeling te stimuleren wordt eind maart een prijs uitgereikt voor het beste ov-bestek.

In het kader van het ov-initiatief Samen op reis reikt een jury onder leiding van Marijke van Haaren op 26 maart een prijs uit voor het beste ov-bestek tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer in Rotterdam. Professionals in de ov-sector worden opgeroepen voor 16 februari een innovatief bestek in te dienen via bestebestek@samenopreis.nu.

Vervoerders en overheden ervaren de huidige ov-bestekken en -contracten als te weinig flexibel. Ze prikkelen bovendien onvoldoende tot innovatie. Juridisch dichtgespijkerde contracten hebben zowel bij overheden als vervoerders geleid tot risicomijdend gedrag. Dit willen zij nu doorbreken in het kader van het project ‘Samen op reis’.

‘Samen op reis’ is een samenwerkingsinitiatief van bijna alle ov-partijen in Nederland; vervoerbedrijven, overheden en consumentenorganisaties. In maart 2013 overhandigden de initiatiefnemers op het Nationaal Congres Openbaar Vervoer het manifest Samen op reis aan het ministerie van IenM.

Onder de noemer van ‘Samen op reis, OpStap naar een beter OV’ zijn verschillende projecten gestart. Een van de resultaten is het rapport Modelbestek van de toekomst, waarin handreikingen staan voor een meer flexibel en innovatief bestek. Ook het rapport De concessie van morgen bevat een raamwerk ter bevordering van meer flexibiliteit en samenwerking in het ov.

De jury die de bestekken beoordeelt bestaat uit voorzitter Marijke van Haaren (voorzitter van de Stichting Zero Emissie Busvervoer), Ray Bodok (adviseur mobiliteit bij Arcadis), Stefan Hulman (directeur 9292), Rudy Schoonveld (directeur TransTec Adviseurs) en Wim van Tilburg (clusterhoofd verkeer en vervoer CROW-KpVV).

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook