Hergebruikte banden sparen brandstof

Hergebruikte banden sparen brandstof

Loopvlakvernieuwing bij banden van bussen heeft Connexxion een forse brandstofbesparing opgeleverd. Volgens het bedrijf gaat het om 95 tankwagens ruwe olie het afgelopen jaar.

In totaal koos Connexxion bij 8200 banden niet voor vervanging van de band, maar voor vervanging van het loopvlak bij dochterbedrijf Roline. Aangezien het vervangen loopvlak slijtvaster is dan het originele, wordt de levensduur meer dan verdubbeld, aldus Connexxion. Soms kan een loopvlak nog een tweede keer vernieuwd worden.

Het vernieuwen van een bestaande band is volgens Connexxion niet alleen goedkoper dan een nieuwe, het scheelt ook in de milieubelasting. Bij de productie van een nieuwe band wordt 83 liter ruwe olie gebruikt, tegenover 25 liter bij loopvlakvernieuwing. In totaal kwam de besparing in 2014 daarom op 475.000 liter ruwe olie. Daarnaast zorgde de vervanging voor een CO2-besparing van 1500 ton en een brandstofbesparing van vier procent door een lagere rolweerstand.

Volgens Roline staan de verwachtingen voor 2015 onder druk door het uitblijven van herstel in de transportmarkt en de concurrentie van goedkope, nieuwe banden. Het bedrijf. “Maar wij werken eraan dat het gebruik van vernieuwde banden hier net zo gewoon wordt als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daar wordt inmiddels al de helft van alle banden vernieuwd. Hier is dat pas een op de vijf”, aldus general manager Carlo Hijzen.

Eén reactie

  1. Mosselman
    16 mei 2015 om 12:02

    leuk zo’n reclameblok, maar hoe scoren dit soort banden qua remweg of verbruik?

Lees ook