Connexxion maakt bezwaar in Utrecht

Connexxion maakt bezwaar in Utrecht

Connexxion heeft gisteren bezwaar aangetekend tegen de gunning van de concessie in Utrecht aan Syntus. De vervoerder wil meer onderzoek naar aanleiding van de recente berichten rond Syntus en Qbuzz.

De deadline om bezwaar te maken verliep vandaag. Volgens woordvoerder Nicky Jansen van Connexxion gaat het om een pro-formabezwaar, maar “we maken geen bezwaar om het bezwaar maken. We hebben er heel goed over nagedacht.”

Connexxion verzorgt nu nog het busvervoer in het concessiegebied, maar verloor de laatste aanbesteding. Het vervoerbedrijf heeft het bezwaar aangetekend, omdat het onderzocht wil zien of Syntus de Mededingingswet heeft overtreden.

Onlangs berichtte De Telegraaf dat Qbuzz mogelijk wordt overgenomen door SNCF-dochter Keolis, ook de moedermaatschappij van Syntus. Qbuzz rijdt onder meer de bussen in Utrecht-stad. Ook zijn er bij Connexxion gefronste wenkbrauwen over het feit dat Syntus zich plotseling terugtrok uit het FNM-bezwaar om de Qbuzz-concessie in Groningen-Drenthe voor een tweede maal te verlengen. “We vragen ons af: Klopt dit wel?”, zegt  Jansen. “We weten het in ieder geval niet.”

Syntus is nog niet officieel op de hoogte van het feit dat Connexxion bezwaar heeft aangetekend, maar laat in een reactie op het bericht van Connexxion zelf weten de overwegingen onzin te vinden. “We overtreden de Mededingingswet niet”, aldus een woordvoerder. “Kennelijk valt er inhoudelijk niks op ons bod aan te merken, dus wordt het zo gespeeld.” Dat Syntus zich terugtrok uit het beroep in Groningen-Drenthe heeft te maken met ‘aanbestedingsstrategie’.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. rouke
    26 augustus 2015 om 15:16

    Dat de bovenste bestuurslaag de pretentie tracht op te houden dat concurrentie nuttig is & dat dit soort vage constructies eerder schering & inslag zijn geeft enkel aan dat dit een der vele verdeel & heerstrucjes is om aan arbeidsvoorwaarden te rommelen.

Lees ook