Dubbelspoor Zevenaar-Didam komt er

Dubbelspoor Zevenaar-Didam komt er

Tussen Zevenaar en Didam wordt het spoor over een lengte van 4,5 kilometer verdubbeld. Het Rijk legt de nog ontbrekende 9,1 miljoen euro op tafel. Daarmee is de financiering rond.

spoorverdubbeling zevenaarHet totale project kost 53,5 miljoen euro. De overige 34,5 miljoen komt uit de zakken van de provincie. Daarvoor wordt niet alleen het spoor verdubbeld, maar ook het viaduct van de A12 aangepast en komt er een onderdoorgang voor langzaamverkeer. De snelheid op het traject gaat omhoog naar 120 kilometer per uur. Tussen Didam en Wehl, dat enkelsporig blijft, wordt de snelheid verhoogd naar 130 kilometer per uur.

Met de verdubbeling en de snelheidsverhoging wordt twee minuten reistijdwinst geboekt en krijgen passagiers vanuit Doetinchem en Winterswijk een comfortabelere overstap in Arnhem. Een nieuw station in Zevenaar-Oost zit er voorlopig nog niet in. Eind 2018 moet de klus geklaard zijn.

Op dit moment wordt het dubbelspoor bij Wehl met 700 meter verlengd. Dat moet aanstaande maandag gereed zijn. Reizigersorganisaties dringen al een tijd aan op een verdubbeling van het gehele traject tussen Zevenaar en Doetinchem. Op het enkelsporige station Doetinchem de Huet rijden de treinen een kwartierdienst.

Lees ook: Connexxion en Arriva samen op Arnhem – Doetinchem

2 reacties

  1. ACF Sierts
    27 augustus 2015 om 22:09

    In werkelijk is dit dubbelspoor noodzakelijk om Westervoort te kunnen bedienen MET behoud van aansluitingskwaliteit in Arnhem. Omdat echter in de ProRail-capaciteitsnormen de betrouwbaarheid van aansluitingen niet wordt getoetst, kon het volgens de normen indertijd “ook wel zonder”. Hiermee herhaalde ProRail de eerder gemaakte (en uiteindelijk ook schoorvoetend erkende) ontwerpfout op Zwolle-Heino. Ik heb voor beide fouten op alle mogelijke manieren gewaarschuwd, maar ProRail wilde niet luisteren. Jaren later en ontelbare gemiste aansluitingen verder worden beide blunders alsnog rechtgetrokken…

  2. ACF Sierts
    27 augustus 2015 om 22:32

    O ja, de genoemde “2 minuten tijdswinst voor de reizigers” is dus de extra rijtijd die de toevoeging van Westervoort indertijd kostte. “Reistijdwinst en comfortabeler overstap” zijn dus t.o.v. de huidige, veel te krappe situatie; t.o.v. “vroegah” is er nog niks verbeterd. Maar eigenlijk is de IC-overstap nog steeds erg krap. Hybride maken van het bestaande diesel-electrische Stadler-materieel plus partiele electrificatie zou de zaak substantieel kunnen verbeteren. En veel duurzamer vanwege hergebruik remenergie, CO2-reductie etc.

Lees ook