Connexxion beloont rustige chauffeurs

Connexxion beloont rustige chauffeurs

Vervoerbedrijf Connexxion keert binnenkort bijna 1 miljoen euro uit aan de eigen chauffeurs als beloning voor het besparen van 4,3 miljoen liter brandstof. De vergoeding is een kwart van de bespaarde kosten.

Uit het programma Rij Wijzer van Connexxion is gebleken dat het bedrijf in 2015 4,3 miljoen liter brandstof heeft bespaard. Connexxion voerde Rij Wijzer twee jaar geleden in om chauffeurs bewust te maken van de rijstijl op het brandstofverbruik. Met een rustige rijstijl ontlasten ze het milieu, zorgen ze voor meer comfort voor de passagiers, rijden ze minder schade en rijden bovendien beter op tijd.

Alle Connexxion-bussen zijn uitgerust met een kastje dat de rijstijl van de chauffeur meet. De chauffeur mag zelf bepalen of hij meedoet of niet. De bonus voor een zuinige rijstijl kan oplopen tot 500 euro per jaar, zegt woordvoerder Nicky Jansen. Bepalend voor de bonus zijn de individuele prestatie en de bespaarde brandstof per rayon.

Krantje lezen
Gerard van Drie (filmpje) rijdt al veertig jaar op de bus. Hij is enthousiast: “Het was natuurlijk even wennen. Ik reed altijd op dezelfde manier. Maar nu zie je dat je passagiers ook rustiger hun krantje lezen in de bus. En ze bedanken me voor de aangename reis. Daar doe je het voor. En dat je er een centje aan overhoudt, is natuurlijk ook mooi meegenomen.”

Programmaleider van Rij Wijzer André Gelens: “In Zaandam is het aantal bekeuringen fors gedaald naar slechts drie in heel 2015. Dat bewijst dat een bewustere rijstijl ook leidt tot rustiger rijden. Je zou denken dat de bussen dan minder op tijd rijden, maar het tegendeel is waar. De punctualiteit is verbeterd. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.” De CO2-uitstoot van de bussen is door Rij Wijzer met 3 procent gedaald.

8,8 procent bespaard
Per jaar verstoken de ov-bussen van Connexxion 45 miljoen liter brandstof. Rij Wijzer heeft als doel om jaarlijks minimaal 10 procent brandstof te besparen. Na de pilot geldt 2015 als het eerste echte meetjaar. In dat jaar is in totaal 8,8 procent brandstof bespaard.

Eind 2016 start Connexxion-dochter Hermes in de regio Zuidoost-Brabant met de grootschalige implementatie van elektrische bussen. “Ook elektrisch rijden kan je bewust doen waardoor het effect op comfort, kans op schade en het milieu positief is”, aldus Gelens. “De kennis en ervaring die we nu op dieselbussen opdoen, kunnen we straks op de elektrische bussen toepassen.”

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Eén reactie

  1. Peter Gemmeke
    31 januari 2016 om 22:46

    Monteer dat kastje ook maar in alle nieuwe personenwagens en geef de rustige chauffeurs korting op de wegenbelasting en over een paar jaar is de nationale CO2 uitstoot flink gedaald !

Lees ook