NS zet vanaf maandag eerste bussen in

NS zet vanaf maandag eerste bussen in

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor NS zet vanaf maandag eerste bussen in

NS gaat vanaf maandag op het eerste traject met bussen rijden om zo het zitplaatsentekort wat te verlichten. Het gaat om het traject Castricum/Krommenie naar Amsterdam Zuid.

Dat zei staatssecretaris Dijksma zojuist in de Tweede Kamer. NS kondigde de maatregel eind vorig jaar al aan om het nijpende zitplaatsentekort op te vangen. Het bedrijf wilde toen zo snel mogelijk beginnen met het inzetten van bussen, maar dat blijkt nogal wat voeten in de aarde te hebben. “We moeten goed met de provincies afstemmen wie wat doet en wat er van alle partijen verwacht wordt”, aldus woordvoerder Eric Trinthamer van NS.

Trinthamer houdt nog een kleine slag om de arm of ze maandag daadwerkelijk gaan rijden, ‘maar we zijn heel ver met de provincie’. Het gaat dan alleen om de trajecten in Noord-Holland. Wanneer op de andere beoogde trajecten bussen gaan rijden, is nog niet bekend. “We zijn druk in gesprek met de provincies. Die voelen de urgentie ook wel”, zegt Trinthamer. Het totale busplan moet het zitplaatsentekort met 2800 plekken verlichten.

Alternatief_busaanbod

Het busaanbod is een van de manieren om het ziplaatsentekort te verlichten. Door het invoeren van de OV-Studentenkaart voor MBO’ers en de uitval van de Fyra, is er op verschillende trajecten een behoorlijk capaciteitsgebrek. Staatssecretaris Dijksma zei in december dat NS ‘alles uit de kast‘ moet halen om het zitplaatsentekort terug te dringen.

Naast de inzet van bussen houdt NS de Mat ’64, die eigenlijk in december allemaal terzijde zouden worden gesteld, tot in ieder geval april in de warme reserve. Dat komt erop neer dat de overgebleven stellen nog praktisch dagelijks gewoon dienst doen. Ook stelt NS onderhoud uit.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook