‘Akkoord over eindpunt Mosae Forum’

‘Akkoord over eindpunt Mosae Forum’

De tram Hasselt–Maastricht krijgt zijn eindpunt definitief bij winkelcentrum Mosae Forum en niet bij station Maastricht. Ter compensatie krijgen de Vlamingen 6 miljoen euro.

Dat zijn de provincie Limburg en de gemeente Maastricht overeengekomen met de Vlaamse minister Ben Weyts, schrijven de provincie en de gemeente in een gemeenschappelijke brief aan de raads- en statenleden. Weyts zou enkel nog overleg moeten plegen met zijn achterban. De minister zelf is verbolgen over de brief. Zijn voorstel, waarmee de Nederlanders aan de haal zijn gegaan, is namelijk slechts één van de scenario’s die hij heeft voorgelegd. Wat de andere opties zijn wil hij niet zeggen, want hij hecht wél aan vertrouwelijkheid.

Volgens het ‘akkoord’ zouden Limburg en Maastricht 6 miljoen euro betalen aan de Belgen ter compensatie voor de verminderde vervoerwaarde. Door het inkorten van de tramlijn wordt de exploitatie door De Lijn onaantrekkelijker. Volgens de bureaus Goudappel Coffeng en Transport Mobility Leuven dalen de jaarlijkse reizigersopbrengsten tussen de 400.000 en 800.000 euro. De provincie Limburg en de gemeente Maastricht nemen die conclusie niet over.

Streep onder verleden
Duidelijk is dat Limburg en Maastricht flink kunnen besparen. Het doortrekken van de tramlijn naar het station zou ongeveer 40 miljoen euro extra kosten omdat de Wilhelminabrug moet worden versterkt. Met een afkoopsom van 6 miljoen euro willen de Nederlandse overheden een streep zetten onder het verleden. Dan kan Vlaanderen verder met het Spartacusplan, waarmee een investering van ruim 300 miljoen euro is gemoeid. Hasselt–Maastricht is de eerste van vier tramlijnen uit dat plan.

Wel zal Maastricht een nieuw bestemmingsplan moeten indienen, want het vorige is vernietigd door de Raad van State. Het hoogste rechtscollege was het eens met een hotel en omwonenden dat door het inkorten van de tramlijn een nieuwe situatie is ontstaan, waarvoor een nieuw bestemmingsplan nodig is.

Antwerpen–Weert
Behalve over de tram Hasselt–Maastricht heeft de provincie Limburg ook gesproken met minister Weyts over andere grensoverschrijdende verbindingen. In december start de nieuwe concessiehouder Arriva met buslijnen van Echt-Susteren en Sittard naar het Vlaamse Maaseik. Verder zou de spoorverbinding Antwerpen–Weert prioriteit krijgen. Voor de elektrificatie voor het Nederlands tracé wil de provincie Limburg de helft betalen, 4 miljoen euro. De andere helft moet van het Rijk komen.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

5 reacties

 1. huub
  30 juni 2016 om 18:23

  Wat een onzinnige oplossing en wat zeurt Maastricht.
  Ik ben het helemaal met de Vlamingen eens, het hele tramproject op het huidige én bruikbare (goederen)spoor mét eindpunt bij het station. Dat is nog goedkoper dan dit plan en dan is er ook geen compensatie meer nodig. Waarschijnlijk ook nog sneller uit te voeren. De afstand van het NS-station naar het centrum is goed te lopen. Welke aandeelhouder van het niet zo goed lopende Mosae Forum zit hier achter?

 2. Kees de Mol
  30 juni 2016 om 19:41

  Een slechte oplossing voor Maastricht !
  Er wordt gesproken over een Internationale verbinding: Luik – Visee – Maastricht – Heerlen – Aken. Een juiste oplossing is het “aanhaken” bij dit project ! De Gemeente Maastricht en
  de Provincie Limburg dienen een visie voor de toekomst neer te leggen. Deze oplossing
  is niet klantgericht, niet reizigersgericht en is een oplossing voor de korte termijn! Zorg
  voor de financiering van de renovatie van de brug over de Maas en geeft de (internationale)
  reiziger vanaf Hasselt een directe doorverbinding met Luik / Heerlen, Aken en de rest
  van Duitsland. Zie de oplossing “Eurregionaal !”

 3. Hans Casteleijn
  1 juli 2016 om 18:23

  Het is allemaal om triest van de worden. Elk logisch en creatief idee wordt in Limburg dood geluld. Denk regionaal en in grote verbanden : een Stadtbahn van Hasselt via Maastricht naar Aken ! Laat die over de Maasoever langs het centrum lopen. Stop eens met die Jan Saliegeest !

 4. Ralph
  2 juli 2016 om 18:57

  Elders lezen we vandaag dat Arriva Limburg met Provincie Limburg keuzes maakt de centra van de dorpen links te laten liggen omwille van de realisatie van een snellere en betrouwbare dienstregeling welke concurrerend moet zijn met de auto, lezen we hier de andere kant van de Limburgse medaille: de tram half het centrum in en daar laten eindigen en niet buitenom naar het tevenszo goed als in het centrum gelegen station. Hoe ga je aan de burger uitleggen dat een met bus of te voet te overbruggen afstand van ruim een kilometer noodzakelijk wordt? Ov-gebruikers gaan afhaken; geeft tevens een slecht imago aan de overheid.

 5. Wouter van Gessel
  4 juli 2016 om 02:21

  Als Stichting vinden wij dat OV lijnen bijna altijd van knooppunt naar knooppunt moeten gaan. Alleen zo worden lijnen beter benut en kunnen reizigers een richting kiezen en kan reistijd vermindert worden. Daarmee wordt OV aantrekkelijker. Nu wordt get weer halfslachtig. Lijkt de metro in Amsterdam wel.

Lees ook