Utrecht: Connexxion overweegt procedure

Utrecht: Connexxion overweegt procedure

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Utrecht: Connexxion overweegt procedure

Het geschil over de concessie Provincie Utrecht zit muurvast. Connexxion wil hoe dan ook doorrijden en overweegt een juridische procedure als de provincie niet op haar besluit terugkomt.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) kan het beroep dat Connexxion heeft ingesteld tegen de gunning van de Utrechtse concessie pas in het eerste kwartaal van 2017 behandelen, zoals OV-Magazine gisteren al berichtte. De nieuwe concessie gaat echter al op 11 december aanstaande in.

Ondanks dat de rechter zich nog niet over de kwestie heeft gebogen, houdt de provincie vast aan haar beslissing om Syntus vanaf 11 december te laten rijden. “Dat is niet zorgvuldig”, zegt tendermanager Martin Gerritsen van Connexxion. “Je hebt dan niet het fatsoen om een besluit af te wachten totdat de rechter uitspraak heeft gedaan. Daarmee geeft de provincie de rechterlijke macht niet de credits die ze verdient.”

Niet handig
Gerritsen erkent dat het met de wetenschap van nu niet zo handig is geweest om geen voorlopige voorziening aan te vragen, waardoor de rechter had kunnen beslissen om de nieuwe concessie uit te stellen. “Toen we hoorden van die mogelijkheid hebben we er alles aan gedaan om de zaak eerder bij het CBb op de agenda te krijgen, maar dat is niet gelukt”, aldus Gerritsen.

Connexxion ziet ruimte om door te blijven rijden na 11 december totdat de rechter definitief uitspraak heeft gedaan. Het bedrijf wijst daarbij op de concessievoorwaarden. “Daarin staat dat een verlenging van de concessie van maximaal een jaar onder dezelfde voorwaarden gewoon mogelijk is”, legt Gerritsen uit.

Patstelling
Dat aanbod heeft Connexxion ook gedaan aan de provincie, maar tot nu toe heeft het bedrijf nog geen formele reactie ontvangen. Daarmee verkeert de situatie in een patstelling, waarbij reizigers en personeel op dit moment niet weten waar ze aan toe zijn. “Wij willen voorkomen dat er onnodig met personeel wordt heen en weer geschoven als we de zaak bij het CBb winnen”, zegt Gerritsen. Desnoods stapt Connexxion naar de rechter om in een voorlopige voorziening af te dwingen dat de vervoerder onder de oude voorwaarden door kan blijven rijden.

Ongeldig
Connexxion denkt namelijk wel degelijk een kans te maken bij het CBb. Volgens het vervoerbedrijf heeft Syntus een bod ingediend dat strijdig is met het bestek, waarmee het bod dus ongeldig is. Het draait volgens Gerritsen met name om een aantal buslijnen, waaronder een buurtbus rond Blaricum en een sneldienst tussen Amersfoort en De Uithof.

“Die gaan door andere concessies heen”, zegt Gerritsen. “En dat mag niet zonder vooraf goedkeuring. Wij hebben tijdens de aanbesteding ook aan de provincie gevraagd of we een lijn tussen Amersfoort en De Uithof mochten inleggen. Dat werd expliciet afgewezen, omdat we NS dan te veel in de vingers zouden snijden.” Dit verbod wordt inderdaad expliciet genoemd in de nota van inlichtingen, berichtte OV-Magazine in januari al. “het gaat om het moment van het indienen van een bieding. Er bestaan geen tweede kansen. Ongeldig is ongeldig”, aldus Gerritsen.

Niet te koop
Connexxion blijft voorlopig hopen op een formele reactie van de provincie. Wanneer het bedrijf daadwerkelijk besluit om een voorlopige voorziening te vragen, wil Gerritsen nog niet zeggen. “Dan loop ik te veel op de zaken vooruit. Ik ga er vanuit dat de provincie alsnog met een reactie komt en ons laat doorrijden.” Maar Syntus zal wat hem betreft onder geen voorwaarde kunnen beginnen in december; ook niet door eventuele financiële genoegdoening. “We zijn niet te koop”, aldus Gerritsen.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook