ÖBB neemt helft van nachtnet DB over

ÖBB neemt helft van nachtnet DB over

door Michiel Slütter in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor ÖBB neemt helft van nachtnet DB over

De Oostenrijkse ÖBB neemt zes nachttreinverbindingen van Deutsche Bahn (DB) over. In totaal biedt ÖBB vanaf 11 december vijftien nachtverbindingen aan. DB introduceert vier nieuwe nacht-Intercity’s.

Deutsche Bahn had vorig jaar al aangekondigd dat het niet langer rendabel was om nachttreinen te laten rijden. Het verlies liep op tot 31 miljoen euro. DB wilde er daarom vanaf en onderhandelde dit jaar met ÖBB over een overname van de verbindingen.

ÖBB slaagt er wel in om nachttreinen winstgevend te exploiteren en verwacht ook met de zes overgenomen verbindingen geld te kunnen verdienen. Ze worden bij de bestaande Nightjet-treinen gevoegd. Ruwweg de helft van de oorspronkelijke DB-verbindingen verdwijnt.

o%cc%88bb-neue-nightjet-verbindungen De overgenomen verbindingen:
Hamburg–Berlijn–Freiburg (B)–Basel–Zürich
Hamburg–München–Innsbruck (auto en motor kan ook mee, dagelijks)
Düsseldorf–München–Innsbruck (drie keer per week kunnen auto of motor mee)
München–Villach–Venetië
München–Salzburg–Villach–Florence–Rome
München–Salzburg–Villach–Verona–Milaan
Nu al te boeken op nightjet.com.

ÖBB investeert 40 miljoen euro in de aankoop en modernisering van 40 slaaprijtuigen en 15 ligrijtuigen van DB. Met de nieuwe verbindingen en extra rijtuigen hoopt ÖBB tot 2020 1,8 miljoen extra passagiers binnen te halen. Dat zijn stevige ambities. Nu verwelkomt ÖBB jaarlijks een miljoen passagiers in de nachttreinen.

Wiener Frühstück
Volgens ÖBB is het geheim van de Oostenrijkse aanpak een ‘hoogwaardig serviceconcept’. Dat zegt uiteraard elke aanbieder, maar Helmut Brall van de Treinreiswinkel vertelde al eerder tegen OV-Magazine dat de Oostenrijkers service hoog in het vaandel hebben staan. “Bij ÖBB staat de reiziger centraal. Het bedrijf heeft goede rijtuigen, goed personeel en goede catering.”

o%cc%88bb-nightjet-schlafwagen-sweets ÖBB is in zee gegaan met Newrest Wagon-Lits. Passagiers in de slaaprijtuigen kunnen rekenen op een avondsnack en een uitgebreid ontbijt à la carte. In wat minder luxueuze ligrijtuigen krijg je een Wiener Frühstück.

ÖBB benadrukt dat de service niet heel duur hoeft te zijn. Het bedrijf geeft drie voorbeelden. Voor de zakenman die van Berlijn (22.59 uur) naar Zürich wil in een Single-Abteil, kost een kaartje 139 euro. Een familie met vier kinderen die voor de wintersport van Düsseldorf (20.54 uur) naar Innsbruck (9.14 uur) wil, kan boeken vanaf 199 euro. De auto mag voor 114 euro mee op wintersport.

o%cc%88bb-nightjet-liegewagen Andreas Matthä van ÖBB vertelde tegen de pers in Wenen dat de vervoerder mikt op de klassieke voordelen van de nachttrein: geen hotelovernachting, geen vlucht en geen stress op de snelweg. En als je de nacht wilt doorbrengen in een stoel, kun je vanaf 39 euro van München (23.36 uur) naar Venetië (8.24 uur).

Nachtnet
Met een blik op de al bestaande Nightjet-treinen ontstaat een nachttreinennet dat grote plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië met elkaar verbindt. De afstanden zijn dermate groot dat de nachttreinen een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor de auto, het vliegtuig en de bus. Zeker als je ook je motor of auto kunt meenemen naar je (vakantie)bestemming. En andere aanbieders zijn er niet meer. Jammer is dat Nederland niet op dit Oostenrijkse nachttreinennet is aangesloten.

o%cc%88bb-bestaand-net-nightjet De bestaande ÖBB Nightjet-verbindingen:
Hamburg–Wenen (auto en motor, dagelijks)
Düsseldorf –Wenen (auto en motor, vier keer per week)
Zürich–Wenen
Zürich–Graz (auto en motor dagelijks, tussen Graz und Feldkirch)
Wenen–Bregenz (auto en motor dagelijks tussen Wenen en Feldkirch)
Wenen–Venetië
Wenen–Rome
Wenen–Milaan (auto en motor tussen half maart en half oktober tussen Wenen en Verona)
Wenen–Livorno (auto en motor tussen half maart en half oktober.)

IC-nachttreinen DB
Deutsche Bahn zegt zich met het afstoten van de nachttreinen te willen concentreren op de Intercity- en ICE-treinen. De klassieke nachttreinen met bedden verdwijnen. Er komen vier nieuwe IC-nachttreinen bij. Om de reizigers de kans te geven om toch een beetje te kunnen slapen, belooft de DB het licht te dimmen in de trein en spaarzaam te zijn met omroepen van stations en andere mededelingen.

De vier nieuwe IC-nachttreinen van DB:
IC Keulen–Berlijn–Binz
IC Basel–Keulen–Hamburg
IC Berlijn–Leipzig–Stuttgart–München
IC Basel–Frankfurt–Hamburg (in de weekenden)

En er komen Tagesrand-Verbindungen, een trein aan het eind van de dag:
ICE Frankfurt–Amsterdam
EC Leipzig–Praag
IC Ulm–München.

Lees ook: Schrijf de nachttrein nog niet af

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook