Akkoord over tram Hasselt-Maastricht

Akkoord over tram Hasselt-Maastricht

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Akkoord over tram Hasselt-Maastricht

Vlaamse en Nederlandse bestuurders en vervoerbedrijf De Lijn hebben gisteren op de gesloten goederenspoorlijn aan de grens een overeenkomst getekend voor de aanleg van de tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht.

De provincie Limburg en de gemeente Maastricht hadden deze zomer al 6 miljoen euro extra toegezegd voor het inkorten van de tramlijn tot winkelcentrum Mosae Forum. De bedoeling was dat de tram zou doorrijden naar station Maastricht, maar voor dat laatste stukje over de Maas zou een nieuwe brug moeten worden gebouwd voor zo’n 40 miljoen euro.

In plaats van voor de brug betalen de Nederlanders 6 miljoen euro om de exploitatieverliezen op te vangen, 1 miljoen voor luxe tramhaltes en een bijdrage van 4 miljoen voor de elektrificatie van het laatste deel van de spoorlijn Antwerpen–Weert. Ook trekt de provincie Limburg geld uit voor een busverbinding tussen Echt en het Belgische Maaseik. Daarmee toonde de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts zich gisteren tevreden, volgens De Limburger.

De sneltram moet vanaf 2021 tussen Hasselt en Maastricht gaan pendelen. Het traject van 27 kilometer in België gaat 217 miljoen kosten, het Nederlandse deel van 5 kilometer 70 miljoen. De tramlijn loopt deels over een goederenspoorlijn die sporadisch werd gebruikt en vijf jaar na opening weer werd gesloten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook