Zwolle overweegt extra lange gelede bus

Zwolle overweegt extra lange gelede bus

In januari experimenteert Syntus met een extra lange gelede bus om zo voldoende capaciteit te hebben op een drukke scholierenlijn in Zwolle. De Mercedes-Benz Capacity L reed eerder al bij Connexxion op proef in Almere.

De 21-meter lange enkelgelede Capacity L wordt in Nederland al ingezet op Q-link lijn 15 in Groningen tussen het Hoofdstation en P+R Zernike. Eerder reed de bus op proef rond Schiphol en in Almere.

Syntus hoopt dat de bus een antwoord is op het grote reizigersaanbod op lijn 9 tussen het station en het ROC Deltion, ruim twee kilometer verderop. De grote aantallen scholieren zorgen voor gevaarlijke situaties op het te krappe busstation van Zwolle. De Capacity L heeft 37 zitplaatsen en 152 staplaatsen. De versie op proef heeft vijf deuren, waardoor het instappen zo vlot mogelijk verloopt.

Als de bussen bevallen, wil Syntus er acht aanschaffen; zes voor lijn 9 en nog eens twee die elders gaan rijden. Syntus wil wel afspraken maken met de provincie dat de bussen met de volgende concessie (die in 2020 van start gaat) mee in het bestek gaan.

Dubbelgelede bussen, zoals in Utrecht rijden, zijn voor Syntus geen optie. “Die kan je beter inzetten op lijnen die vooral rechtdoor gaan. Maar op deze lijn zitten behoorlijk wat bochten”, aldus concessiemanager René Nekkers van Syntus. De Capacity L is voorzien van een Euro 6 dieselmotor. “Hybride aandrijving levert Mercedes nog niet, maar de vraag is of je dat ook moet willen op deze lijn. Hier telt in eerste instantie het betrouwbaar vervoeren van veel mensen”, aldus Nekkers.

In februari evalueren de provincie Overijssel en Syntus de proef en besluiten ze of de bussen daadwerkelijk worden ingezet. Met de verplaatsing van het busstation naar de zuidzijde van het station moeten de gevaarlijke situaties definitief zijn opgelost.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. John Veerkamp
    4 januari 2017 om 11:24

    Ik ben verbaasd dat de concessiemanager van Syntus beweert dat dubbelgelede bussen geen oplossing zijn vanwege de vele bochten. De dubbelgelede Van Hool bussen in Utrecht hebben gestuurde derde en vierde assen en hebben door de relatief korte wielbasis in de voorwagen een draaicirkel die kleiner is dan die van een standaardbus, waarbij de twee aanhangdelen exact het spoor van de voorwagen volgen. Juist de Capacity en Capacity L hebben door hun constructie een enorme uitzwaai die de Van Hools niet hebben. Juist op bochtige trajecten voldoen die Van Hool dubbelgeledes uitstekend!

Lees ook