Fietsroutes komen voorlopig niet in 9292

donderdag 26 januari 2017
timer 3 min

Er komen geen fietsroutes in de planner van 9292. Daar laat directeur Stefan Hulman nu geen misverstand over bestaan. "Onze klanten zitten er niet op te wachten."

Ondanks aanbevelingen en beloftes (die later weer werden ingetrokken), zijn fietsroutes in de 9292-reisplanner voorlopig toekomstmuziek. Er zijn niet eens plannen in die richting en die zijn er ook niet geweest, laat Hulman desgevraagd weten. Vorig jaar zei hij nog dat de fiets een speerpunt was in het Jaarplan 2016 van 9292, al stond er niet veel over in: "Het verbeteren van looproutes en het opnemen van de fiets is een wens van veel reizigers. De looproutes worden door ons in de OV-reisplanner gegenereerd en geplot op kaarten. Dat kan beter en we gaan daarom onderzoeken of we loop- en fietsroutes kunnen afnemen bij bestaande leveranciers zoals Google."

In 2013 beloofde een senior relatiemanager van 9292 nog dat fietsroutes dat jaar zouden worden gerealiseerd, maar Hulman floot hem later terug. Dat de fietsroutes ook dit jaar niet komen, is niet zo vreemd, volgens Hulman. "Die plannen zijn er niet. Wel geven we nu informatie over fietsvoorzieningen en zijn we met NS in gesprek over het live weergeven van de beschikbaarheid van de OV-fiets." Die data is overigens al vrij beschikbaar.

'Geen behoefte'
Volgens Hulman blijkt uit onderzoek dat reizigers vooral behoefte hebben aan dat soort informatie en niet aan fietsroutes. "Je gaat niet met je mobieltje in je hand op de fiets een route bekijken", zegt Hulman. "Onze klanten zitten daar niet op te wachten." Hij stelt dan ook dat er geen plannen zijn geweest in die richting.

Toch stond er in 2013 nog in het Jaarplan van 9292: "In het nieuwe reisadvies, dat naar schatting volledig ontwikkeld zal zijn in 2015, wordt het nog eenvoudiger om te zien wat de mogelijkheden zijn vooraf en onderweg. Welke halte is het meest geschikt om te starten en waar ga je dus heen met de fiets?” En concreter: “In 2013 realiseren we: de fietsplanner gekoppeld met routeadviezen."

Dit blijft vooralsnog dus toekomstmuziek. Hulman sluit niet uit dat fietsroutes in een later stadium alsnog worden meegenomen, 'maar dan moet er een duidelijke vraag of een businesscase liggen'. De reisplanners van NS en GoAbout bieden de fietsoptie al wel geruime tijd aan als mogelijkheid.

'9292 komt zichzelf wel tegen'
De Fietsersbond dringt al sinds 2004 aan op een fietsoptie in 9292. Programmamanager Jaap Kamminga noemt het dan ook 'betreurenswaardig dat 9292 dit als marktleider doet'. Kamminga: "We krijgen juist veel signalen van onze leden dat ze een fietsoptie missen. Vooral in het buitengebied met weinig lijnen en haltes is de fiets een waardevolle aanvulling." Daarnaast wijst hij ook op overheidsbeleid dat de fiets steeds meer waarde toekent. Aan de andere kant wijst hij ook op andere planners die de mogelijkheid al wel aanbieden. "9292 snijdt zichzelf dus in de vingers. Uiteindelijk komen ze zichzelf wel tegen", aldus Kamminga.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Fietsroutes komen voorlopig niet in 9292

Nederland 2014 Nieuwendijk. Met de Brabantliner reist u snel en comfortabel op de middellange afstand. Deze buslijn is sneller, stopt bij een beperkt aantal haltes en rijdt een rechtstreekse route. De Brabantliner sluit goed aan op andere vormen van openbaar vervoer, zoals trein, stads- en streekbussen en taxi. De Brabantliners rijden tussen Oosterhout en Utrecht (lijn 400), tussen Breda en Utrecht (lijn 401) en tussen Breda en Gorinchem (lijn 402). COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »