Minder reizigers door grenscontrole Zweden

Minder reizigers door grenscontrole Zweden

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Minder reizigers door grenscontrole Zweden

Sinds de invoering van de strenge grenscontroles op treinen over de drukke Sontbrug tussen Denemarken en Zweden is het aantal passagiers met 12 procent gedaald.

Dat schrijft The Railway Gazette. Naar aanleiding van de migrantencrisis stelde Zweden begin januari 2016 extra eisen aan de grenscontroles. Passagiers op langeafstandstreinen moeten in Kopenhagen verplicht 30 minuten voor vertrek aanwezig zijn om door een beveiligingscontrole met identificatie te gaan. Reizigers op regionale treinen moesten tot voor kort op het vliegveld van Kopenhagen uitstappen en door een controle op het vliegveld om vervolgens op een ander perron weer in te stappen. Voor de drukke forenzenlijn betekende dit een extra reistijd van 20 minuten.

De Deense spoorwegen schatten de directe kosten van veiligheidcontroles het afgelopen jaar op 70 miljoen Deense kronen (9,4 miljoen euro). Slechts 27 passagiers wisten Zweden met geen of onjuiste identificatie per trein te bereiken. In één geval kwam de Deense spoorwegen dat op een boete te staan van tienduizend Zweedse kronen (ruim duizend euro). Van Zweden naar Denemarken bestaan de strenge controles niet.

De European Passenger Federation (EPF), waar ook reizigersorganisaties Rover en TreinTramBus bij zijn aangesloten, waarschuwden al eerder voor een vergelijkbaar effect. De Belgische wet stelt inmiddels verplicht dat passagiers minstens 24 uur van tevoren hun naam, geslacht, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres, reisdatum en details over de bagage opgeven. Voor minderjarige passagiers komen daar de gesproken talen, gegevens van een contactpersoon en degene die ze op de bestemming treffen bij. Nederland overweegt hetzelfde.

De EPF stelt dat spontaan de trein pakken er zo niet meer bij is. Bovendien is onderweg je reis wijzigen praktisch niet meer mogelijk. Daarbij komt dat de eisen alleen gelden voor langeafstandstreinen. Voor stoptreinen geldt de maatregel niet. De EPF wijst er verder op dat er genoeg andere manieren overblijven om de grens relatief anoniem over te steken.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook