Met MaaS de concessies op de schop
dossier Veranderaars

Met MaaS de concessies op de schop

Boeken, plannen en betalen op één platform met aandacht voor feedback van de reiziger. Met dit idee won team TEMRA de Summer Challenge van de Jonge Veranderaars. Met 2000 euro prijzengeld op zak wil het team een eerste test gaan doen bij de RET.

Aan de jaarlijkse Summer Challenge deden in totaal 56 deelnemers verspreid over tien teams mee. Het centrale thema dit jaar was Mobility as a Service (MaaS). Gedurende zeven weken stoomden de teams hun idee klaar tot een zo volwassen mogelijk concept. Een jury onder leiding van OVNL-voorzitter Pedro Peters toetste de initiatieven nadat ze gepitcht waren op onder meer creativiteit en haalbaarheid.

Het winnende team wil in drie fases het hele concessiesysteem op de schop nemen. In de eerste fase worden enkele kleinschalige buslijnen vraaggestuurd. Tijdens fase 2 moet het platform voor zoeken en boeken in de lucht komen. Ten slotte vervalt de plicht van een vervoerder om in een bepaald gebied een vaste frequentie aan te bieden. “Daarentegen wordt het mogelijk om als vervoerder een vergunning te verkrijgen om in bepaalde gebieden te mogen rijden. Hierdoor kunnen meerdere vervoerders één gebied bedienen en dit creëert marktwerking”, schrijft het team in zijn rapport (pdf).

De RET heeft contact gelegd met het winnende team om het idee uit te proberen bij een buslijn in Vlaardingen. De buslijn wordt vraaggestuurd, waardoor bussen efficiënter gaan rijden. Uitgangspunten zijn de huidige reizigersstromen en de wensen van de reizigers.

Eén reactie

  1. Summer Challenge, een week later | Jonge Veranderaars
    19 juli 2017 om 17:01

    […] in Metro met een interview met winnaar Julius van Dis terug. Of lees de verschillende artikelen in OV-magazine, Ovpro, Spoorpro, of onze eigen publicatie. Ook gaven verschillende organisaties op hun intranet […]

Lees ook