Eerste trein voor Hengelo-Bielefeld gereed

Eerste trein voor Hengelo-Bielefeld gereed

In Hamm is het eerste exemplaar van de acht Stadler Flirt-3-stellen gepresenteerd die dienst gaan doen op de RB61 tussen Bielefeld, Bad Bentheim en Hengelo. De treinen worden gebouwd bij Stadler Pankow in Berlijn en gaan vanaf december rijden.

Eurobahn, een zusterbedrijf van Keolis Nederland (Syntus), rijdt de dienst als onderdeel van het Teutoburgerwaldnetz. De vijfdelige meersysteemstellen worden geleaset via Alpha Trains en uitgerust met Etcs Level 2 en ATB en hebben 266 zitplaatsen (waarvan 16 tot 24 eersteklas) met stroomaansluiting. Ook is er plek voor maar liefst 24 fietsen. Ook knapt Stadler nog 19 reeds bestaande Flirt-treinstellen op.

Eurobahn meldt trots dat de treinen een lacune opvullen tussen twee Keolis-gebieden. In Oldenzaal en Hengelo kunnen reizigers immers overstappen op de Syntus-treinen naar Zutphen, Zwolle en Enschede.

Tussen Bad Bentheim en Hengelo rijden machinisten van Keolis Nederland, die onderdeel zijn van het team Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Ook de zorg bij calamiteiten, bijsturing, businzet en contact met de verkeersleiding van ProRail vallen onder Nederlandse verantwoordelijkheid. “Feitelijk ligt de dagelijkse operatie helemaal bij ons, alleen rijden we wel onder Eurobahn-attest”, aldus Emile Broersma, adjunct-directeur bij Keolis Nederland. De machinisten zijn inmiddels in opleiding.

6 reacties

 1. Marijke roels
  19 augustus 2017 om 12:26

  O daar verheug ik me op ik hoop het nog mee te maken want dat is mijn wens nog om die reis met de trein naar bielefeld te maken. Ik zit in een elektrische rolstoel en ben erg ziek en zou samen met mijn man naast mij die reis willen maken. Ik las dit vorig jaar al en zei tegen mijn man die reis wil ik nog met jouw maken. En nu in december is die klaar. Ik hoop dat er ook plek is voor rolstoelen en man naast me in de andere treinen is er geen plek voor mij.
  Ik hoop echt dat deze wens in vervulling gaat wij zijn ook nog in december 45 jaar getrouwd mooi cadeau.

  Ik hoop van jullie te horen of die mogelijkheid er is in deze nieuwe trein.

  Groetjes van marijke.

  • Serge Bourgonje
   22 augustus 2017 om 19:10

   Hallo mevrouw Roels,

   De treinen van het type ‘FLIRT’ zijn lagevloerstreinen, waardoor deze op veel stations een gelijkvloerse instap bieden. Hierdoor kan u dus zonder extra hulp de trein betreden. In de ‘FLIRT’ zijn plekken aanwezig waar u uw rolstoel kunt neerzetten. Bij de rolstoel plaatsen zijn ook opklapbare zitplaatsen aanwezig, waar uw man dan kan zitten. Uw verhaal heeft mij behoorlijk geraakt en ik zou het daarom geweldig vinden als deze mooie wens van u in vervulling kan gaan. De trein stopt onderweg in een aantal mooie steden en in december zijn er ook weer de kerstmarkten in deze steden, wat voor een hele bijzondere sfeer zorgt. Ik hoop dat u heel veel plezier gaat beleven aan de reis en natuurlijk dat uw wens uitkomt!
   Met vriendelijke groet,

   Serge Bourgonje

 2. Erno-BE
  20 augustus 2017 om 08:09

  Hoi Marijke,

  Bielefeld bestaat niet. Het is niet duidelijk waar die trein echt naar toe gaat dus je loopt het risico in een oneindig en zwart gat terecht te komen waar je nooit meer uit komt. Als de aarde je lief is, pak de RE19 (Arnhem-Duesseldorf) of RE13 (Venlo-Hamm Westf)

  • Tom
   20 augustus 2017 om 17:39

   Nou Erno-BE, je was er vroeg bij vanmorgen. Voor de mensen die niet begrijpen waar je het over had: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bielefeldcomplot
   Persoonlijk vond ik het een beetje van een flauw niveau ;-P

 3. R. v.d. Voort
  29 augustus 2017 om 12:36

  Erno-BE: ik was van plan zeer groffe taal tegen je te gebruiken maar dan wordt mij reactie niet geplaatst.
  Hoe haal je het in je hoofd iemand die ernstig gehandicapt en ziek is zo te benaderen met een flauwe theorie (is grap). Die vrouw weet nu waarschijnlijk niet meer waar ze het zoeken moet. Schande???.

 4. Erno-BE
  30 augustus 2017 om 13:27

  Stuur een klacht zou ik zeggen.

Lees ook