NS wijzigt voorwaarden omstreden e-ticket

NS wijzigt voorwaarden omstreden e-ticket

door in rubriek tarieven
Reacties uitgeschakeld voor NS wijzigt voorwaarden omstreden e-ticket

Na de nodige kritiek van reizigers, medewerkers en Rover, wijzigt NS de voorwaarden voor het e-ticket dat alleen in de daluren geldig is. In de voorwaarden stond dat je de trein moet verlaten zodra de spits begint, ook in geval van vertraging. 

Het is de eerste keer dat NS een e-ticket aanbiedt dat niet te gebruiken is in de avondspits (16.00 – 18.30 uur). In de voorwaarden staat dat een reiziger kans krijgt op een boete als hij na 16:00 uur in de trein zit. Dat geldt ook als er sprake is van vertraging. Normaal geproken is het tijdstip van inchecken leidend, maar dat kan bij een e-ticket niet worden nagegaan.

Reizigers en personeel zetten kritische kanttekeningen bij de voorwaarde op het NS-forum en ook reizigersorganisatie Rover is niet te spreken over de voorwaarde. “De eis vinden wij onredelijk en in sommige situaties voor reizigers onuitvoerbaar”, schrijft de reizigersvereniging in een schrijven aan NS. Rover vindt het onredelijk als een reiziger door vertraging zijn reis 2,5 uur moet onderbreken. Daarnaast staat de voorwaarde op gespannen voet met artikel 16 van EU-verordening 1371/2007, stelt Rover.

Medewerkers van NS vroegen zich af hoe ze de voorwaarde moesten handhaven. “Het gaat zeker verderop in de spits problemen opleveren. Ik kan nu echt niet voorspellen wat ik ga doen. Eerst eens zien hoeveel dit gaat spelen, maar vooraf zeggen alleen maar coulant te zijn klopt ook niet”, schrijft een hoofdconducteur op het NS-forum.

NS zegt nu in een reactie de voorwaarde te zullen schrappen. Een woordvoerder erkent dat coulance van de conducteur een rol blijft spelen als een reiziger na 16.00 uur met het kaartje reist. “We kunnen met een e-ticket nu eenmaal niet traceren wanneer iemand heeft ingecheckt, via welke route hij reist en of hij daadwerkelijk vertraging heeft opgelopen”, aldus een woordvoerder, die benadrukt dat dit e-ticket een pilot is waarvan er 20.000 beschikbaar zijn.

Lees ook: NS zet alles op alles tegen de hyperspits

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook