Hyperlooptraject in Flevoland is haalbaar
dossier Innovatie

Hyperlooptraject in Flevoland is haalbaar

Minister Schultz van Haegen (IenM) heeft een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor een testtraject voor de razendsnelle hyperloop in Nederland. Een vijf kilometer lang testtraject kan het beste kan worden aangelegd in Flevoland, luidt de conclusie.

Het rapport ‘Hyperloop in the Netherlands’ is uitgevoerd door TNO, BCI, VINU en Arup op verzoek van de Nederlandse startup Hardt (uit Delft) en het Amerikaanse Hyperloop One. Minister Schultz is enthousiast over het plan om het innovatieve mobiliteitsconcept, bedacht door Elon Musk, naar Nederland te halen.

Het vervoersysteem haalt snelheden van 1200 km/uur, waarbij capsules door middel van magneten zweven door een bijna-vacuüm buis.

Nader onderzoek
De testfaciliteit moet onder meer onderzoeken hoe hogesnelheidswissels, voertuigen en stations het beste kunnen worden ontworpen. Ook moet blijken of het systeem voldoende veiligheid, capaciteit en comfort kan bieden en hoe de kosten zich zullen ontwikkelen. Het is verder belangrijk dat de standaardisering, samenwerking en certificering ook op Europees niveau goed op orde is.

Wat eraan vooraf ging
In juni opende minister Schultz nog een 30 meter lang testtraject van Hardt bij  de TU Delft, de eerste testfaciliteit van Europa. Ook zei de topman van Hyperloop One, Rob Lloyd, toen dat Nederland een leidende rol kan innemen in een Europees hyperloopnetwerk. Minister Schultz was enthousiast, maar wilde wel eerst een haalbaarheidsstudie laten doen.

De Vogelweg in Flevoland is nu door de onderzoekers aangewezen als meest geschikte locatie gekozen voor een testtraject van 5 kilometer lengte. Daarbij is gekeken naar kenmerken als ligging, beschikbaarheid en infrastructuur. Nu het onderzoek is afgerond, kan een nieuw kabinet met beide hyperloopbedrijven in gesprek om te onderzoeken wat nodig is om een testtraject in Nederland te realiseren.

Eén reactie

  1. Jaap Ketel
    20 oktober 2017 om 17:15

    Hyperloop is een hype. Er van uitgaande dat men alle technische en veiligheids-problemen opgelost heeft, dan nog blijft de economie een groot vraagteken. Swissmetro is hierover gestruikeld. Misschien moeten we eens de vergelijking maken met het vliegtuig de Concorde. Technologisch misschien een succes, maar economisch zeker niet. Veiligheid bleef een groot vraagteken, Een kwetsbaar concept, gelijk Hyperloop. Wat het wel is, een nieuwe stap in technologie ontwikkeling. Maar zeker geen openbaar vervoersmodaliteit. Nog zekerder niet voor Nederland. Dat was de Siemens magneetzweeftrein nog niet eens. Hebben daar dan niks van geleerd? Een veel beter concept voor Nederland zou de Urban Maglev zijn, zoals deze in Japan, Korea en China operationeel zijn. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Incheon_Airport_Maglev

Lees ook