Arrivatrein is start van nieuwe Stadler-lijn
dossier ZE2025

Arrivatrein is start van nieuwe Stadler-lijn

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Arrivatrein is start van nieuwe Stadler-lijn

De nieuwe trein die Arriva bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler laat bouwen, is de eerste van een compleet nieuw type. De WINK is vooral bedoeld als flexibele oplossing voor lijnen met relatief weinig passagiers en kan gezien worden als de opvolger van de GTW.

In de Stadler-traditie is WINK een acroniem dat in dit geval staat voor “Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug” (flexibele innovatieve korteafstandstrein). Arriva bestelt 18 van deze tweewagenstellen bij Stadler met een optie op nog eens zes.

De WINK bestaat grotendeels uit modules van de in Nederland veel geziene FLIRT, maar heeft als verschil dat alle componenten voor de aandrijflijn in een centrale module van 7,5 meter zijn ondergebracht. Volgens Christian König, verkoopdirecteur bij Stadler, heeft dat twee voordelen: door het ontbreken van machinekamers aan het uiteinde van de trein is er meer ruimte voor zitplaatsen. Daarbij is het makkelijker om de compartimenten te wisselen in geval van bijvoorbeeld wijzigen van de aandrijfmethode – een ambitie die Arriva heeft voor de lijnen in de noordelijke provincies.

De aandrijving vindt, anders dan de GTW, niet meer plaats op het centrale draaistel, maar is verplaatst naar de assen aan de uiteinden. “De aandrijving op alleen de centrale as zorgde voor een asbelasting van 20 ton. Dat blijkt te zwaar voor sommige lichte lijnen”, aldus König. De WINK voor Arriva wordt 55,5 meter lang, 2,82 meter breed en 4,12 meter hoog. De stellen krijgen drie deuren en bieden 151 zitplaatsen (inclusief klapstoeltjes). De WINK voor Arriva heeft een maximum snelheid van 140 kilometer per uur en een maximum tractie van 1000 kW.

 

De Arriva-treinen krijgen in eerste instantie een ‘PowerPack’ met een Deutz-dieselmotor die loopt op biodiesel. Dat zorgt volgens Arriva-directeur Anne Hettinga al voor een CO2-besparing van 80 procent. “Maar we willen zo snel mogelijk naar zero-emissie”, aldus Hettinga. Daarom moeten delen van het traject Groningen – Leeuwarden onder de draad worden gebracht. Alleen op moeilijk bereikbare en dure plekken ontbreekt de bovenleiding en rijdt de trein op een accu verder. Volgens Stadler zou die overgang in 2025 een feit kunnen zijn.

Naast de bouw van de nieuwe treinen, krijgen de 51 bestaande GTW’s van Arriva een grondige upgrade met onder meer een nieuw reisinformatiesysteem en accu’s die remenergie kunnen opslaan. Met het totale contract is 170 miljoen euro gemoeid.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook