‘Maak halteafstanden openbaar’

‘Maak halteafstanden openbaar’

door in rubriek railsector
Reacties uitgeschakeld voor ‘Maak halteafstanden openbaar’

Maak alle afstanden tussen haltes openbaar. Dat is een van de 66 ideeën voor beter openbaar vervoer in het boek ‘Op een wijze weg’ van Willem Bottenberg.

Het boek ‘Op een wijze weg‘ is verschenen ter ere van zijn afscheid als beleidsmedewerker van DOVA, de koepel van de 14 ov-autoriteiten. Bottenberg geldt – ook na zijn pensioen – als een wandelende encyclopedie op het gebied van ov-abonnementen, kaartjes en tarieven. Als wiskundige houdt hij ervan om ov-vraagstukken te analyseren en op te lossen.

De prijs die reizigers betalen voor het openbaar vervoer hangt af van de afstand die ze afleggen. “Veel mensen kunnen niet nauwkeurig schatten wat die afstanden zijn”, schrijft Bottenberg. “Zelfs het vooraf opzoeken wat de halteafstanden zijn is ondoenlijk. Ook 9292 geeft die informatie niet. Waarom zijn halteafstanden niet openbaar? Dat is toch geen geheim? Er zitten toch geen onjuistheden in? Je krijgt bijna argwaan. Reden te meer om ze openbaar te maken. Er is geen enkel argument tegenin te brengen.”

Enkele andere ideeën van Bottenberg:

– maak één landelijke dagkaart voor al het regionale ov

– geef een indicatie van de verwachte reistijd

– laat omroepberichten ook in de stationsstalling horen

– zet de boordomroep zachter in stiltecoupés

– verzorg voor nieuwkomers in de sector een leergang ov

– met product ‘maal twee’ kunnen meer mensen op één kaart

– laat op 9292 geplande reizen meteen bestellen en betalen

– besteed pas aan als vervoerder, autoriteit óf reiziger dat wil.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook