GVB bestelt 30 nieuwe metro’s in Spanje

GVB bestelt 30 nieuwe metro’s in Spanje

door in rubriek Amsterdam
Reacties uitgeschakeld voor GVB bestelt 30 nieuwe metro’s in Spanje

De Amsterdamse vervoerder GVB koopt komende zomer 30 nieuwe M7-metro’s bij de Spaanse fabrikant CAF (Construcciones y Auxiliair de Ferrocarriles). De voertuigen moeten vanaf 2021 de eerste reizigers vervoeren op de Oost- en Ringlijn. Ook heeft GVB een optie op nog eens 30 extra stuks.

“CAF scoorde in de aanbesteding het beste op de prijs-kwaliteitverhouding”, laat woordvoerder Nathalie Grotenhuis weten. De 30 nieuwe metro’s kosten 225 miljoen euro. De serie wordt gekocht met subsidie van Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Komende zomer tekenen beide partijen -als alles goed verloopt- het contract, waarna het eerste mock-upmodel gemaakt wordt.

Vervanging
CAF leverde eerder al de S3- en M4-metroseries aan GVB. Deze zijn eind jaren ’90 in de dienst opgenomen en in 2024 en 2027 aan vervanging toe, net als de S2. In 2009 werd een contract gesloten met leverancier Alstom voor de levering van M5- en M6-metro’s, maar de optie om hiervoor bij te bestellen is inmiddels verlopen.

Met de M7-metro is de Amsterdamse vervoerder voorbereid op de groei van de stad, het aantal reizigers en het metronet, zegt woordvoerder Grotenhuis. “De M7-toestellen zijn ongeveer 60 meter lang en kunnen enkel of gekoppeld worden ingezet.” Dat in tegenstelling tot de M5 en M6-toestellen, die 116 meter lang zijn en alleen als enkel voertuig rijden.

Flexibiliteit
De M7 geeft GVB daardoor meer flexibiliteit. Zo kan in de spits bijvoorbeeld een dubbele M7 worden gebruikt, terwijl op rustige momenten de inzet van een enkel voertuig voldoende is. “Ook zitten er een dubbele cabines in”, zegt Grotenhuis.

15G-trams
De Spaanse fabrikant is ook de levenacier voor 63 15G-trams bij GVB, waarvan de eerste momenteel wordt gebouwd. Deze nieuwe trams rijden naar verluidt in 2019 en zullen de oudere trams vervangen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook