DB ziet voorlopig af van Londen – Frankfurt

DB ziet voorlopig af van Londen – Frankfurt

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor DB ziet voorlopig af van Londen – Frankfurt

Er komt voorlopig geen hogesnelheidstrein tussen Londen, Keulen en Frankfurt. Deutsche Bahn zet de verbinding in de koelkast vanwege ‘veranderingen in het economisch klimaat’. Of dit door de Brexit komt, weigert het bedrijf te zeggen.

Al jaren had DB plannen om een rechtstreekse HSL-verbinding in te leggen tussen twee van de grootste economische centra in Europa. Maar tegen de Britse krant The Independent laat de vervoerder nu weten dat de verbinding in de nabije toekomst niet op de agenda staat.

Begin dit jaar zei DB nog geïnteresseerd te zijn in zo’n verbinding en in 2020 te willen starten. In 2013 haalde de vervoerder nog de benodigde certificaten om gebruik te kunnen maken van de Kanaaltunnel en reed het eenmalig zelfs een ICE door de tunnel. De ICE zou Londen met Keulen kunnen verbinden in 3,5 uur. Frankfurt zou 4,5 uur sporen zijn.

Als reden voor het schrappen van de plannen geeft het bedrijf aan de concurrentie met prijsvechters in de luchtvaart niet aan te kunnen. Ook is er een technische reden, aldus DB: de ICE3, waarmee de dienst uitgevoerd had moeten worden, is niet toegelaten in België. De e320, waarmee Eurostar onder meer tussen Londen en Amsterdam rijdt, is dit overigens wel. Deze is op hetzelfde Siemens Velaro-platform gebaseerd.

Op dit moment is Eurostar de enige gebruiker die met HSL-treinen door de tunnel gaat. Van Londen rijdt het bedrijf (grotendeels in handen van de Franse spoorwegen) naar Parijs, Brussel en Amsterdam. In 2010 zag DB ook nog brood in een verbinding tussen Londen en Amsterdam. De trein zou dan in Brussel gesplitst worden in een deel voor Duitsland en een deel voor Nederland. Met Eurostar zou het DB dan rechtstreeks de concurrentie zijn aangegaan.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook