Langste stedelijk verlengsnoer van R’dam
dossier ZE2025

Langste stedelijk verlengsnoer van R’dam

door in rubriek Rotterdam
Reacties uitgeschakeld voor Langste stedelijk verlengsnoer van R’dam

De wereld verandert. Zo ook het vervoerlandschap en de toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk. Ook het eigen elektriciteitsnet van de RET ziet die druk toenemen. Reden voor de Rotterdamse vervoerder om Stevin Technology Consultants te vragen een studie uit te voeren naar de mogelijkheden van een smart grid.

De Maasstad wil met haar infrastructuur voorbereid zijn op de toekomst. Daarom moet ook de energievoorziening voor mobiliteit toekomstbestendig worden. De RET ziet een smart grid als een mogelijke oplossing en wil onderzoeken hoe dit op een slimme manier valt te financieren.

Met de hulp van Stevin Technology Consultants heeft de vervoerder eerst een definitie bepaald voor smart grid in een regionaal ov-netwerk en wat dat kan betekenen voor de RET. Daarvoor brachten de adviseurs van Stevin in- en externe partijen bij elkaar en keken zij naar de lange-termijnambities van de stad Rotterdam. Ook keken zij naar de vervangingsinvesteringen in het bestaande netwerk, dat bestaat uit hoogspanningskabels en zo’n zeventig transformatorhuisjes voor de voeding van metro en tram. Op basis daarvan hebben zij een longlist opgesteld van mogelijke projecten die met het smart grid zouden kunnen samenhangen. Welke businesscases er precies zijn onderzocht, kan de RET nog niet kwijt. Die zitten op

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook