Sneltreinen voor beter bereikbaar Twente

vrijdag 17 augustus 2018
timer 2 min

De provincie Overijssel komt met ambitieuze plannen om de bereikbaarheid van Twente per spoor te verbeteren.

Steden in de grensregio gaven eerder al aan dat een treinverbinding tussen Zwolle en het Duitse Münster wenselijk is.

De provincie Overijssel noemt in de Netwerkvisie Overijssel onder andere de opties van een extra sneltrein tussen Zwolle en Enschede en een sneltrein tussen Enschede en Zutphen. Het is van groot economisch belang dat Twente vanuit Zwolle, regio Arnhem-Nijmegen en Münster beter bereikbaar wordt zo meldt Tubantia.

Sneltreinen
Na de zomer gaat op het traject Enschede–Zwolle een sneltrein rijden waarmee de reistijd een kwartier korter is. Maar de provincie vindt één sneltrein per uur te weinig. Daarom wordt onderzocht of twee keer per uur een mogelijkheid is. Een verdubbeling van het spoor op een deel van het traject is dan wel een must. Bijkomstig voordeel daarvan is dat tegemoetkomende treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten. Dit komt de betrouwbaarheid van de dienstregeling ten goede.

Steun van grensgemeenten
In november 2017 ondertekenden verschillende grensgemeenten waaronder Münster, Osnabrück, Hengelo en Enschede al een intentieverklaring. Daarin beloven ze zich sterk te maken voor een verbetering van de verbinding tussen Zwolle en Münster. Ook in Duitsland moeten aanpassingen aan het spoor worden gedaan zoals elektrificatie.

Stijging aantal passagiers
Volgens schattingen zou de verbinding Zwolle–Münster, als alle plannen doorgaan, kunnen rekenen op 40.000 extra passagiers per jaar. De verbinding Enschede–Gronau kan nog eens uitgaan van 70.000 extra passagiers. Daarnaast heeft de regio Twente baat bij een betere verbinding met Arnhem en Nijmegen. De provincie vindt dat er nu te veel tijdsverschil zit in de reis met de auto, 65 minuten, en de 106 minuten met de trein. Een sneltrein Enschede–Zutphen zal de treinreis flink verkorten.

Eigenlijk is enkelspoor niet meer van deze tijd. Ook het verdubbelen van diesellijnen gaat er voor zorgen dat er meer treinen per uur mogelijk zijn. Groningen-Leeuwarden is daar een mooi voorbeeld van.

Je moet niet uitgaan van spoorverdubbeling als een op zichzelf staand technisch doel, maar van de voor het gewenste product & productkwaliteit vereiste infrastructuur. In de meeste gevallen is spoorverdubbeling alleen nodig op specifieke plekken. Volledige verdubbeling is vrijwel altijd zinloze geldverspilling waar alleen de bouwsector + spoorhobbysten blij van worden. En daar doen we het niet voor, me dunkt. Zwolle-Emmen, Groningen-Leeuwarden en Zwolle-Enschede zijn daar goede voorbeelden van, alhoewel daar her&der wel heel erg krap is gemilimeterd qua meersporigheid. Doorschieten naar spoorbenuttings-annorexia is ook geen goed idee.

Interessant is dat in het NRC gisteren melding gemaakt werd van het omleiden van de internationale trein van Amsterdam naar Berlijn via Duisburg. Hiermee zou Twente een mogelijke aansluiting verliezen op het aantrekkelijke netwerk van sneltreinen in Duitsland. Ik denk dat het goed is dat de Provincie Overijssel zich hierover buigt. Natuurlijk kunnen we melden dat we blij zijn dat we deze treinen niet door onze steden krijgen, echter voor de Twentse en Overijsselse economie is juist deze treinverbinding van Amsterdam met Berlijn (en Hamburg en Hannover) een zeer grote kans. De Duitse overheid gaat fors investeren in treinen en spoor en het meest concreet zal dat plaatsvinden tussen Oberhausen en Emmerich (ook als aansluiting op de Betuwelijn). Voor vracht is dit een alternatief , echter voor personenvervoer zou Overijssel in moeten zetten op de beste verbinding met Berlijn. Dit personenverkeer per trein gaat sterk toenemen. Helaas is Nordrhein-Westfalen en met name het Ruhrgebied hier waarschijnlijk toch een grotere macht voor de realisatie van dergelijke infrastructuur en heeft Overijssel het nakijken en moeten wij het doen met een sneltrein naar Münster.

een sneller verbinding tussen arnhem/nijmegen en twente is simpel te realiseren, in de spits ben ik ongeveer 10 minuten extra kwijt met inchecken en uitchecken vanwege de lange rijen voor de paaltjes, en soms nog meer als die kleine keolis treintjes overvol zitten en je domweg niet mee kunt, weer 30 minuten wachten, kan dus zomaar 40 miunten extra kosten los dat eerst eens op

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »