Sneltreinen voor beter bereikbaar Twente

Sneltreinen voor beter bereikbaar Twente

De provincie Overijssel komt met ambitieuze plannen om de bereikbaarheid van Twente per spoor te verbeteren. Steden in de grensregio gaven eerder al aan dat een treinverbinding tussen Zwolle en het Duitse Münster wenselijk is.

De provincie Overijssel noemt in de Netwerkvisie Overijssel onder andere de opties van een extra sneltrein tussen Zwolle en Enschede en een sneltrein tussen Enschede en Zutphen. Het is van groot economisch belang dat Twente vanuit Zwolle, regio Arnhem-Nijmegen en Münster beter bereikbaar wordt zo meldt Tubantia.

Sneltreinen
Na de zomer gaat op het traject Enschede–Zwolle een sneltrein rijden waarmee de reistijd een kwartier korter is. Maar de provincie vindt één sneltrein per uur te weinig. Daarom wordt onderzocht of twee keer per uur een mogelijkheid is. Een verdubbeling van het spoor op een deel van het traject is dan wel een must. Bijkomstig voordeel daarvan is dat tegemoetkomende treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten. Dit komt de betrouwbaarheid van de dienstregeling ten goede.

Steun van grensgemeenten
In november 2017 ondertekenden verschillende grensgemeenten waaronder Münster, Osnabrück, Hengelo en Enschede al een intentieverklaring. Daarin beloven ze zich sterk te maken voor een verbetering van de verbinding tussen Zwolle en Münster. Ook in Duitsland moeten aanpassingen aan het spoor worden gedaan zoals elektrificatie.

Stijging aantal passagiers
Volgens schattingen zou de verbinding Zwolle–Münster, als alle plannen doorgaan, kunnen rekenen op 40.000 extra passagiers per jaar. De verbinding Enschede–Gronau kan nog eens uitgaan van 70.000 extra passagiers. Daarnaast heeft de regio Twente baat bij een betere verbinding met Arnhem en Nijmegen. De provincie vindt dat er nu te veel tijdsverschil zit in de reis met de auto, 65 minuten, en de 106 minuten met de trein. Een sneltrein Enschede–Zutphen zal de treinreis flink verkorten.

4 reacties

 1. De Leeuw
  20 augustus 2018 om 13:07

  Eigenlijk is enkelspoor niet meer van deze tijd. Ook het verdubbelen van diesellijnen gaat er voor zorgen dat er meer treinen per uur mogelijk zijn. Groningen-Leeuwarden is daar een mooi voorbeeld van.

  • asierts
   27 augustus 2018 om 23:47

   Je moet niet uitgaan van spoorverdubbeling als een op zichzelf staand technisch doel, maar van de voor het gewenste product & productkwaliteit vereiste infrastructuur. In de meeste gevallen is spoorverdubbeling alleen nodig op specifieke plekken. Volledige verdubbeling is vrijwel altijd zinloze geldverspilling waar alleen de bouwsector + spoorhobbysten blij van worden. En daar doen we het niet voor, me dunkt. Zwolle-Emmen, Groningen-Leeuwarden en Zwolle-Enschede zijn daar goede voorbeelden van, alhoewel daar her&der wel heel erg krap is gemilimeterd qua meersporigheid. Doorschieten naar spoorbenuttings-annorexia is ook geen goed idee.

 2. Casper Metz
  10 oktober 2018 om 22:46

  Interessant is dat in het NRC gisteren melding gemaakt werd van het omleiden van de internationale trein van Amsterdam naar Berlijn via Duisburg. Hiermee zou Twente een mogelijke aansluiting verliezen op het aantrekkelijke netwerk van sneltreinen in Duitsland. Ik denk dat het goed is dat de Provincie Overijssel zich hierover buigt. Natuurlijk kunnen we melden dat we blij zijn dat we deze treinen niet door onze steden krijgen, echter voor de Twentse en Overijsselse economie is juist deze treinverbinding van Amsterdam met Berlijn (en Hamburg en Hannover) een zeer grote kans. De Duitse overheid gaat fors investeren in treinen en spoor en het meest concreet zal dat plaatsvinden tussen Oberhausen en Emmerich (ook als aansluiting op de Betuwelijn). Voor vracht is dit een alternatief , echter voor personenvervoer zou Overijssel in moeten zetten op de beste verbinding met Berlijn. Dit personenverkeer per trein gaat sterk toenemen. Helaas is Nordrhein-Westfalen en met name het Ruhrgebied hier waarschijnlijk toch een grotere macht voor de realisatie van dergelijke infrastructuur en heeft Overijssel het nakijken en moeten wij het doen met een sneltrein naar Münster.

 3. H,Derksen
  10 februari 2019 om 11:51

  een sneller verbinding tussen arnhem/nijmegen en twente is simpel te realiseren, in de spits ben ik ongeveer 10 minuten extra kwijt met inchecken en uitchecken vanwege de lange rijen voor de paaltjes, en soms nog meer als die kleine keolis treintjes overvol zitten en je domweg niet mee kunt, weer 30 minuten wachten, kan dus zomaar 40 miunten extra kosten los dat eerst eens op

Lees ook