Amsterdammers moeten nog wennen

Amsterdammers moeten nog wennen

door in rubriek Amsterdam, Amsterdam, metro, reizigers, tram
Reacties uitgeschakeld voor Amsterdammers moeten nog wennen

Forenzen zijn positiever over het nieuwe Amsterdamse ov-systeem dan de inwoners zelf. Dat blijkt uit gegevens van stadsvervoerder GVB.

“Amsterdammers ervaren men het reizen wel als iets minder makkelijk dan voorheen”, zegt GVB-woordvoerder Mireille Muller op de vraag waarom ze minder positief zijn dan forenzen. “Dat is ook wel te begrijpen: het is best een verandering. Wij hopen dat dit een kwestie van gewenning is, het moet ook wat tijd krijgen, maar we blijven het monitoren.”

Reizigersaantallen stijgen
Twee maanden na de start van nieuwe dienstregeling is het aantal reizigers gestegen met zo’n 40.000 per dag. De stijging komt met name door de opening van de Noord/Zuidlijn. Het aantal metroreizigers is hierdoor gestegen met 40 procent. Dat gaat ten koste van de tram. Daar nam het aantal reizigers met 13 procent af.

Geen trend
GVB ziet de daling van het aantal tramreizigers niet als een trend voor de komende jaren. “Integendeel. Door de komst van de Noord/Zuidlijn werden de trams ontlast en dat was nodig want ze zaten erg vol. Nu is de zitkans weer gestegen en is er  ruimte ontstaan voor toekomstige groei”, zegt Muller.

Tevredenheid over Noord/Zuidlijn
Volgens GVB zijn er geen grote storingen geweest met de nieuwe metrolijn. Het vervoerbedrijf had vooraf gerekend op vier grote storingen per week in de beginperiode. Door vooraf veel te testen en continu een reservemetro beschikbaar te houden, is de schade beperkt gebleven tot een aantal kleine storingen.

De tevredenheid vanuit GVB wordt gedeeld door de reizigers. Uit het reizigerstevredenheidsonderzoek blijkt dat de tevredenheid met 0,2 procent is gestegen naar gemiddeld een 7,6. De stijging wordt met name veroorzaakt door een hogere waardering voor de metro.

Problemen worden opgelost
Rover ontving klachten over de overvolle buslijnen 34 en 35 in Amsterdam Noord. Hier gaat GVB in de spits grotere bussen inzetten. De elektronische informatieborden in en rond de Noord/Zuidlijn tonen geen actuele vertrekinformatie. Ondanks dat de leverancier nieuwe software leverde, liep GVB tijdens het testen tegen nieuwe beperkingen op. Hierover gaat de vervoerder in gesprek met de gemeente en Vervoerregio.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook