KiM: minder treinreizen door stijging btw

KiM: minder treinreizen door stijging btw

door in rubriek bus, metro, onderzoek, spoor, tram
Reacties uitgeschakeld voor KiM: minder treinreizen door stijging btw

Als het btw-tarief stijgt van 6 naar 9 procent, daalt het aantal kilometers dat we met de trein reizen met 1,3 procent. Dat schrijft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). 

Het KiM heeft het effect van btw-verhogingen op de te verwachten vervoerstromen in het personenvervoer onderzocht op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Als hervorming van het belastingstelsel wil het kabinet-Rutte III het lage de btw-tarief verhogen.

Hogere gebruikskosten 
Het aantal reizigerskilometers voor trein, bus, tram en metro neemt naar verwachting af met 1 procent. Het KiM onderzocht de effecten van een btw-verhoging van 6 naar 9 procent voor diverse vormen van vervoer. De btw-verhoging komt neer op 2,8 procent hogere gebruikskosten voor de trein.

Verschillende factoren
Bovengenoemde percentages betreffen het te verwachten geïsoleerde effect van de btw-maatregel op de verandering in het aantal reizigerskilometers. In praktijk is het ov-gebruik afhankelijk van tal van factoren, waaronder de snelheid waarmee verschillende groepen reizigers hun gedrag kunnen aanpassen.

Straattaxivervoer en Waddenveren
Ook andere personenvervoerdiensten werden door KiM onderzocht, waaronder de vraag naar straattaxivervoer en de Waddenveren. Een kwalitatieve analyse duidt erop dat voor deze typen vervoer de vraag beduidend minder afneemt na stijging van de gebruikskosten. Als redenen noemt het KiM: minder alternatieven, een groot deel van reizigers gebruikt dit vervoer incidenteel waardoor de kosten een marginaal aandeel vormen in de totale kosten van de activiteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook