Regio A’dam krijgt subsidie voor laadpalen

Regio A’dam krijgt subsidie voor laadpalen

door in rubriek bus, railsector
Reacties uitgeschakeld voor Regio A’dam krijgt subsidie voor laadpalen

De regio Amsterdam krijgt een groot aantal extra laadpalen voor elektrische bussen. Voor dit project krijgt Nederland 80 miljoen euro subsidie van Europa. Daarnaast komt er extra geld voor het spoorbeveiligingssysteem Ertms.

De subsidies komen uit het programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T), dat als doel heeft om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.

Elektrische bussen
Streekvervoerder Connexxion ontvangt 13,5 miljoen euro voor de bouw van 169 laadstations voor elektrische bussen. Waar de laadpalen precies komen te staan kan Connexxion nog niet zegen. “Het enige dat ik op dit moment met zekerheid kan zeggen, is dat zowel de bussen als de laadinfrastructuur op verschillende locaties in Haarlem-IJmond en Amstel-Meerlanden komen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Met die laadpunten gaat Connexxion 220 nieuwe elektrische bussen opladen.

In april 2018 nam Connexxion de eerste honderd elektrische bussen in gebruik in het gebied rond Schiphol. In 2030 moet al het ov in Nederland volledig uitstootvrij zijn. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Transport is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Schoon vervoer is hard nodig om de doelstellingen van Parijs te halen. En ook mensen die achter een bus lopen of fietsen willen natuurlijk gewoon schone lucht inademen.”

Spoorbeveiligingssysteem
Nederland ontvangt ook ruim 6 miljoen euro voor het Europese spoorbeveiligingssysteem Ertms. Zo kunnen 55 locomotieven van goederenvervoer worden voorzien van de nieuwste versie van het systeem. De kosten voor goederenvervoerders zelf worden door de subsidie gedrukt. Vorig jaar kreeg Nederland al een TEN-T subsidie van 32 miljoen euro voor de inbouw van Ertms in 300 goederenlocomotieven.

In 2023 moeten de locomotieven met de nieuwste versie van Ertms zijn uitgerust. Dit is nodig voor de invoering van het systeem op het landelijke spoornet. Als meer Europese landen straks Ertms gebruiken, kunnen goederenvervoerders zonder aanpassingen gebruikmaken van het spoor in die landen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook