De regio Amsterdam krijgt een groot aantal extra laadpalen voor elektrische bussen. Voor dit project krijgt Nederland 80 miljoen euro subsidie van Europa.
Regio A'dam krijgt subsidie voor laadpalen
De subsidies komen uit het programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T), dat als doel heeft om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.
Elektrische bussen
Streekvervoerder Connexxion ontvangt 13,5 miljoen euro voor de bouw van 169 laadstations voor elektrische bussen. Waar de laadpalen precies komen te staan kan Connexxion nog niet zegen. “Het enige dat ik op dit moment met zekerheid kan zeggen, is dat zowel de bussen als de laadinfrastructuur op verschillende locaties in Haarlem-IJmond en Amstel-Meerlanden komen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Met die laadpunten gaat Connexxion 220 nieuwe elektrische bussen opladen.
In april 2018 nam Connexxion de eerste honderd elektrische bussen in gebruik in het gebied rond Schiphol. In 2030 moet al het ov in Nederland volledig uitstootvrij zijn. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Transport is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Schoon vervoer is hard nodig om de doelstellingen van Parijs te halen. En ook mensen die achter een bus lopen of fietsen willen natuurlijk gewoon schone lucht inademen.”
Spoorbeveiligingssysteem
Nederland ontvangt ook ruim 6 miljoen euro voor het Europese spoorbeveiligingssysteem Ertms. Zo kunnen 55 locomotieven van goederenvervoer worden voorzien van de nieuwste versie van het systeem. De kosten voor goederenvervoerders zelf worden door de subsidie gedrukt. Vorig jaar kreeg Nederland al een TEN-T subsidie van 32 miljoen euro voor de inbouw van Ertms in 300 goederenlocomotieven.
In 2023 moeten de locomotieven met de nieuwste versie van Ertms zijn uitgerust. Dit is nodig voor de invoering van het systeem op het landelijke spoornet. Als meer Europese landen straks Ertms gebruiken, kunnen goederenvervoerders zonder aanpassingen gebruikmaken van het spoor in die landen.
Meer artikelen met dit thema
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Langeafstandsbus is ondergewaardeerd door negatief imago
27 mei om 08:55 uurDe langeafstandsbus is voor veel Nederlanders een blinde vlek. Zo’n dertig…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Reactie toevoegen