AML wacht mega-introductie e-bussen
dossier ZE2025

AML wacht mega-introductie e-bussen

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor AML wacht mega-introductie e-bussen

De concessie Amstelland-Meerlanden (AML) is een van de meest omvangrijke en intensieve busconcessies van Nederland. Half maart start de echte vuurdoop als het gaat om elektrisch vervoer: dan stromen de eerste van de 100 elektrische bussen rond Schiphol in.

Op 18 maart gaat het testbedrijf in. Dan gaan de eerste elektrische bussen van VDL rijden rond Schiphol, samen met de oude diesels. In de weken daarna zullen er geleidelijk meer en meer verschijnen, waarna op 1 april de vloot helemaal compleet moet zijn: 100 elektrische bussen rond Schiphol. De grootste vloot van Europa. Over drie jaar, zo is de bedoeling, is heel R-net in AML, op dubbeldekkerlijn 346 na, geëlektrificeerd. Dat zijn 258 bussen.

De concessie AML kenmerkt zich door een enorme passagiersvraag waar soms bijna niet tegenop te bussen valt. Het gaat om 40,5 miljoen euro subsidie op een contractwaarde van 90 miljoen en het vervoer van 30 miljoen busreizigers rond Aalsmeer en Schiphol. De concessie heeft een duur van tien jaar, met een optie op maximaal vijf jaar verlenging.

Deelprocessen
Eigenlijk was het de bedoeling dat de batterijbussen al bij het ingaan van de nieuwe concessie zouden gaan rijden, maar dat bleek toch iets te ambitieus.

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook