Ov wordt gedeelde mobiliteit in Brabant

vrijdag 12 oktober 2018
timer 3 min

Noord-Brabant zet de komende jaren in op gedeelde mobiliteit. Het openbaar vervoer zal dan niet meer alleen bestaan uit bussen en buurtbussen.

Om de verschuiving in de toekomstige ov-concessies mogelijk te maken, heeft de provincie in samenspraak met deskundigen en reizigers een nieuwe ov-visie opgesteld.

Nieuwe concepten als deelfietsen en deelauto’s worden onderdeel van het mobiliteitsaanbod. De provincie zegt zo beter aan te sluiten op de behoeften van de reizigers. Het delen van voertuigen wordt dan gemeengoed. Onlangs kondigde Arriva al aan om de proef met deelfietsen uit te breiden naar Den Bosch en Tilburg.

Rol openbaar vervoer
Gedeputeerde Christophe van der Maat zegt dat de veranderende omgeving hem verplicht de vraag te stellen of het openbaar vervoer een rol van betekenis kan blijven spelen. “Kunnen we de 90 miljoen euro dat we nu elk jaar inzetten voor onze bussen gebruiken om het slimste en duurzaamste mobiliteitssysteem te bouwen? Een systeem dat nog meer aansluit bij de wensen van de individuele reiziger en ervoor zorgt dat iedereen mee kan blijven doen in onze samenleving.”

Verschillende marktpartijen
Om nieuwe initiatieven in de mobiliteit mogelijk te maken, wil Noord-Brabant in de ov-concessie meer ontwikkelruimte en flexibiliteit bieden. En, zo vinden ze in de provincie, sommige zaken kunnen ook buiten de concessie om geregeld worden. Van der Maat: “Er moet wat mij betreft meer ruimte komen voor verschillende marktpartijen om mobiliteit aan te bieden als daar vraag naar is. Dat maakt ook dat we deze visie nu hebben ontwikkeld. Om in 2022 met een nieuwe ov-concessie te kunnen starten, moeten we nu besluiten wat we in de toekomst belangrijk vinden.”

In Groningen en Drenthe ligt de regie bij OV-bureau Groningen Drenthe, waar 'hubs' worden geïntroduceerd voor een leefbaar buitengebied. Het vraagafhankelijk vervoer waar Brabant naar streeft wordt in het noorden al doorgevoerd. Daarnaast is ook Amstelland-Meerlanden te beschouwen als 'ketenconcessie', evenals de nieuwe DAV-concessie die in december ingaat.

Mobiliteitshubs cruciale link
Centrale mobiliteitshubs worden cruciale linken in Noord-Brabant. De provincie zet daarom in op frequenter en sneller vervoer tussen economische kernregio’s waarbij ook de internationale verbindingen belangrijker worden. “De stations van nu worden ‘mobiliteitshubs', zegt Van der Maat. “Maar deze kunnen ook op andere plekken ontstaan aan de rand van de stad of op regionale hov-haltes. Plekken waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen, een deelauto kunnen meenemen, een reiziger makkelijk kunnen afzetten op de trein, op een zelfrijdende shuttle naar het stadscentrum stappen en ook meteen een pakketje op kunnen halen of boodschappen kunnen doen bij een pick-uppoint.”

Passende prijs
In Brabant wordt al geëxperimenteerd met nieuwe vormen van openbaar vervoer die meer ruimte geven voor flexibiliteit en maatwerk. Zoals BravoFlex waarmee reizigers binnen een gebied op elk gewenst tijdstip van en naar elke gewenste halte kunnen reizen. “Dat soort nieuwe vormen van flexibel en gedeeld vervoer gaan we in de toekomst meer inzetten, waarbij er ruimte is voor de markt en samenleving om ook zelf nieuwe concepten te ontwikkelen”, aldus Van der Maat.

Bij de nieuwe mobiliteitsvormen hoort ook een prijs passend bij de vraag, vindt Brabant. Een deelauto of direct vervoer van deur tot deur is makkelijk en comfortabel dus daarbij past een hogere prijs. Tegelijkertijd moet mobiliteit ook in de toekomst betaalbaar blijven voor groepen die er dagelijks gebruik van maken.

Bekijk hier een filmpje over de nieuwe ov-visie van Noord-Brabant.

"De provincie zegt zo beter aan te sluiten op de behoeften van de reizigers." Ik vraag me af of de de reizigers in Helmond die hun stadsdienst op een lijn na in rook hebben zien opgaan hier zo blij zijn met Bravoflex. Het idee van halte naar halte voor een vaste prijs klinkt niet onaardig, maar je moet dus wel van te voren je rit plannen en je kunt niet voor regulier OV tarief reizen. Je betaalt altijd 3,-, terwijl je met je OV chipkaart vaak ongeveer de helft kwijt was voor een ritje vanuit de wijk naar het centrum. Studenten moeten ook betalen, dus daar zit je dan met je OV kaart waarmee je niets kunt, althans, voor dat gebied.
Nu hebben in het provinciehuis bedacht om dit concept ook in een Eindhoven/Waalre/Veldhoven in te gaan voeren (zeg maar het zuidwestelijk deel van stedelijk gebied Eindhoven - daar wonen pakweg 100.000 mensen). Eerst als pilot, na aan jaar worden buslijnen opgeheven (want uiteraard gaat de pilot lukken, met of zonder smart geformuleerde criteria...). Is dit innovatief of een ordinaire bezuiniging? Eindhoven, Waalre en Veldhoven zijn niet blij dat dit door hun strot geduwd wordt door de provincie, maar kunnen er niets aan doen. Helaas is de SRE (Stadsregio Eindhoven, een orgaan tussen provincie en gemeentes in met wettelijke bevoegdheden) niet meer, deze stond veel dichter bij de regio en daarin hadden de gemeenten ook nog invloed.
Ik ben niet tegen verandering, maar wel tegen verandering die gepresenteerd wordt als verbetering maar eigenlijk een verslechtering is...

Het is natuurlijk de neoliberale oplossing. Afbreken dat ov en alles naar de markt. De overheid is slecht en moet zich zoveel mogelijk terugtrekken. Reizigers zoeken het zelf maar uit. Waarom zou je geld in bussen steken? Dat kan beter naar (nog) meer asfalt, waarvoor een neoliberale VVD'er als Van der Maat ongetwijfeld talloze plannetjes heeft.

Tja... met pakweg 20 jaar liberale politiek krijg je dat. Marktwerking is het toverwoord, we kunnen zien hoe goed dat uitwerkt in de zorg...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »