Arnhem krijgt waterstoftankstation in 2019

Arnhem krijgt waterstoftankstation in 2019

door in rubriek bus
Reacties uitgeschakeld voor Arnhem krijgt waterstoftankstation in 2019

Na Antwerpen en Delfzijl krijgt nu ook Arnhem een waterstoftankstation van Pitpoint. Het gaat juni 2019 open. Bij het station op de Westervoortsedijk kunnen straks zowel bussen als personenvoertuigen en vuilniswagens tanken. 

Naast het bouwen van het station onderzoeken de partners ook hoe het gebruik van waterstofvoertuigen gestimuleerd kan worden. Met steun van het ministerie van IenW, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem gaat clean fuels leverancier PitPoint in Arnhem het waterstoftankstation bouwen en exploiteren.

On-site productie
De waterstof wordt ter plaatse geproduceerd door het Arnhemse bedrijf HyGear dat op bedrijventerrein Kleefse Waard aan de Westervoortsedijk is gevestigd. Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint: “Wij geloven sterk in waterstof als schone brandstof en zijn dan ook blij dat we hier in de regio Arnhem nu ook in een tankstation kunnen investeren zodat er meer waterstofvoertuigen de weg op kunnen.”

De Arnhemse wethouder Klimaat & Energie Cathelijne Bouwkamp is enthousiast over het nieuw te bouwen waterstoftankstation. Bouwkamp: “Arnhem heeft forse ambities als het gaat om duurzaamheid. Met de kennis en kunde die we in Arnhem op het gebied van waterstof hebben opgebouwd is dit station dan ook een logische stap en het laat zien dat we werk maken van de energietransitie.”

Waterstofbussen
De waterstofbus van Keolis gaat in ieder geval gebruikmaken van het nieuwe waterstoftankstation. het plan van leasemaatschappij ZETT om vier waterstofbussen in te zetten in de regio Arnhem-Apeldoorn is in het voorjaar afgewezen door de provincie Gelderland. Voorsmit gaat er niettemin vanuit dat er spoedig meer waterstofbussen op de weg komen. “Met een tankstation alleen creëer je immers geen schone lucht. Gezamenlijk doorbreken we de patstelling: geen voertuigen zonder tankstations en geen tankstations zonder voertuigen.”

20 waterstofstations
Het doel van de rijksoverheid is dat er 20 waterstoftankstations in Nederland operationeel zijn in 2020. Na Helmond en Rhoon werd begin dit jaar het waterstoftankstation in Delfzijl geopend.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook