Wie zwartrijdt krijgt chipkaart in Almere

Wie zwartrijdt krijgt chipkaart in Almere

door in rubriek bus
Reacties uitgeschakeld voor Wie zwartrijdt krijgt chipkaart in Almere

Keolis Nederland heeft een unieke manier bedacht om zwartrijders te bestraffen; het verstrekken van een voorlichtend Boetepakket, inclusief een geladen OV-chipkaart met tien reizen. Doel van het experiment is het aantal zwartrijders op de allGo bussen in Almere drastisch te verminderen.

“In Almere ervaren wij helaas het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie, ook bij betalende reizigers”, zegt Chris Hogeveen, concessiemanager Keolis in Almere. “Het doel van dit  experiment is niet om zwartrijders weg te jagen, maar hen juist te behouden en te laten betalen; zoals je voor boodschappen betaalt.”

Eenmalig aanbod
Reizigers die zwartrijden kunnen eenmalig het Boetepakket krijgen van de buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA’s). De BOA heeft de keuze uit drie opties: een pardonnering in geval de reishistorie van de klant hiertoe aanleiding geeft, een boete van 50 euro in geval de BOA aanwijzingen heeft dat er sprake is van bewust zwartrijden en het alternatief van een Rit Uitrij kaart. Het nieuwe Boetepakket zou deze Rit Uitrij kaart vervangen. De prijs van dit pakket wordt 40 euro.

In dit pakket zit een Z-card met alle informatie over het gewenste gedrag en de wijze waarop je moet betalen voor de reis. Het Boetepakket bevat ook een OV-chipkaart ter waarde van 7,50 euro, inclusief tien reizen die meteen kunnen worden gebruikt. Het nummer van de OV-chipkaart legt Keolis vast. Mocht blijken dat een reiziger met een OV-chipkaart uit het boetepakket weer zwartrijdt, dan krijgt hij of zij de reguliere boete van 50 euro.

“Op deze manier proberen we de zwartrijder nieuw gedrag aan te leren door meteen de OV-chipkaart  te laten gebruiken. Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie, waar iedereen baat bij heeft”, aldus Chris Hogeveen.

Meer BOA’S
Sinds vorig jaar heeft Keolis Nederland geïnvesteerd in een uitgebreid team van gecertificeerde BOA’s. Dat werpt zijn vruchten af, zegt het vervoerbedrijf. Na enkele maanden intensieve controle ziet Keolis een duidelijke daling in zwartrijden en tegelijk een stijging in het geregistreerde aantal ritten van reizigers.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook