‘Trek Noord-Zuidlijn door naar Schiphol’

‘Trek Noord-Zuidlijn door naar Schiphol’

Het is niet de vraag óf, maar wanneer de Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken tot aan Schiphol. Dat zegt president-directeur Dick Benschop tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. De komende tijd vinden er gesprekken plaats met het ministerie van IenW. 

“We kijken samen met de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio, NS en ProRail naar de uitbreiding van het NS-station, meer ruimte voor de hogesnelheidslijn en het doortrekken van de Noord/Zuidlijn”, vertelt Benschop is zijn nieuwjaarsrede. Wethouder Sharon Dijksma zegt in Het Parool dat de gemeente Amsterdam voorstellen over het doortrekken van de metrolijn in Den Haag zal bespreken met het ministerie van IenW.

De komende tijd wordt onder meer over de financiering gesproken, stelt Benschop. Wanneer de verlenging van de metrolijn begint hangt mede daarvan af. Wel geeft hij aan dat Schiphol niet alleen ‘het handje op gaat houden’ in Den Haag. “We zijn wel bereid te kijken hoe wij een bijdrage kunnen leveren. We willen ook iets meebrengen, een aanbod dat ze niet kunnen weigeren.”

Trein alternatief vliegtuig
Treinen moeten een alternatief voor het vliegtuig gaan vormen, vinden NS, Schiphol, KLM en het kabinet. Zij willen dat vliegroutes van maximaal zeshonderd kilometer worden vervangen door snelle treinen naar bijvoorbeeld Parijs of Berlijn. Om dit te kunnen realiseren is het van belang dat het aantal stoptreinen in de overvolle Schipholtunnel vermindert. Reizigers die normaal de stoptrein naar de luchthaven nemen vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, kunnen als de plannen doorgaan als alternatief met de metro.

De Schipholtunnel krijgt zo meer ruimte voor  (inter)nationale treinen. Het middenperron van station Schiphol zou dan een hogesnelheidstrein-perron kunnen zijn met securityvoorzieningen voor de Eurostar en andere hogesnelheidstreinen. Dat helpt om het luchtverkeer binnen Noordwest-Europa door meer treinverbindingen te vervangen.

Station Zuid
In een eerder stadium gaf NS-topman Roger van Boxtel al aan dat station Schiphol onderdeel wordt van station Amsterdam Zuid. “We hebben ons te lang in slaap laten sussen. Het station en de treinaansluiting op Schiphol moeten vele malen beter”, zei hij toen.

Lees ook: Verleng Noord/Zuidlijn bovengronds

4 reacties

 1. Arjan Krabbenbos
  8 januari 2019 om 19:56

  Tramlijn 2 verlengen via Sloten Dorp naar Badhoevedorp Centrum. Metrolijn 52 parallel langs de spoorbaan laten lopen met een nieuw station Riekerpolder. en verder via Badhoevedorp Centrum 9overstap lijn2) via Schiphol Plaza, Hoofddorp Station naar Hoofddorp Spaarne Ziekenhuis. Kan mogelijk verder worden uitgebreid naar Haarlem en Nieuw Vennep. Dit is een goede uitbreiding van snel hoogwaardig railvervoer waar veel publiek voor te vinden is.

 2. Gerard Munnik
  18 januari 2019 om 17:21

  Als we vliegverkeer binnen Europa willen verminderen hoeven we de capaciteit van OV van en naar Schiphol niet te verhogen. Besteed het geld dan aan het verbeteren van het Europees treinnetwerk.
  Wie wil er nu naar Schiphol als je niet gaat vliegen?

 3. PeterHaaswijk
  23 januari 2019 om 19:43

  Tsja,,men steunt met een Metrolijn wel het luchtverkeer op Schiphol…
  Ik weet niet of men daar wel aan gedacht heeft.
  Peter

 4. Frans Eekhout
  25 januari 2019 om 22:46

  Alternatief…
  Tijdens NS werkzaamheden en stremmingen rond Schiphol is het gemis van een alternatief om naar Amsterdam te reizen vaak goed merkbaar. Bussen zitten vaak vol met reizigers en zware koffers, personeel en bezoekers dat zich wurmt om een staan of zitplaats te krijgen en veel verwarring ontstaat hoe verder te gaan. Een metrolijn als nummer 52 kan soelaas bieden en bijdragen aan het ontlasten van de drukke treinen die naar en van de luchthaven rijden. Ooit was een plan geweest om de nu op te heffen lijn 51 door te trekken naar Schiphol, die kans is nu verkeken, helaas. Als lijn 52 dan met private financiële hulp mede bekostigd wordt, kan de lijn hopelijk snel realiteit worden. Een doortrek naar Zaandam c.q. Purmerend maakt lijn 52 nog geloofwaardiger…

Lees ook