IC Amsterdam – Aken voorlopig van de baan

IC Amsterdam – Aken voorlopig van de baan

door in rubriek Intercity's
Reacties uitgeschakeld voor IC Amsterdam – Aken voorlopig van de baan

Ondanks een aangenomen motie, komt er voorlopig geen IC op het het traject Amsterdam – Heerlen – Aken. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vindt de verbinding te duur.

Ook heeft NS geen materiaal beschikbaar tot 2028.

Dat schrijft burgemeester Cox van de gemeente Sittard-Geleen in een brief aan de gemeenteraad. Op 14 november 2019 diende de lokale gemeenteraad een motie in, omdat zij in de nieuwe Hoofdrailnet-concessie vanaf 2025 graag een internationale trein tussen Amsterdam en Aken zien rijden.

Vanuit de Tweede Kamer werd op 25 november 2019 een motie van SP en CDA aangenomen, waarin staat dat de Kamer vanaf 2025 ook graag deze Intercity ziet komen, schrijft burgemeester Cox.

Desondanks ziet minister Van Nieuwenhuizen de komst van deze Intercity momenteel niet zitten. De exploitatiekosten van 10 miljoen euro per jaar zijn haar te gortig. Bovendien heeft NS tot 2028 geen treinen meer te beschikking. Vanaf 2031 kan de vervoerder eventueel een rendabele Intercity gaan rijden.

Tweede sneltrein

Het advies van de minister wordt daarom waarschijnlijk om te kiezen voor een alternatief; een tweede sneltrein tussen Maastricht en Aken. Deze moet uitwijzen of er voldoende vervoervraag is in de toekomst. Momenteel rijdt deze zogenaamde Tweelandentrein één keer per uur.

Vanaf 2022 kunnen dat er twee per uur worden, zodra de benodigde infrastructuur gereed is. Het gehele traject is inmiddels geëlektrificeerd en spoorverdubbeling op het traject Heerlen – Aken is momenteel in uitvoering.

Mocht de IC Amsterdam – Aken er tóch nog komen, dan gaat de tweede sneltrein Maastricht – Aken niet door in verband met de beschikbare capaciteit op het baanvak Heerlen – Landgraaf, zo besluit de burgemeester zijn brief.

Een andere optie kan zijn om de IC Amsterdam – Aken aan te bieden als losse concessie. Dat gebeurt momenteel ook al met de sneltrein Maastricht – Aken; de trein die oorspronkelijk als Drielandentrein door het leven moest gaan, maar tegenwoordig als Tweelandentrein rijdt.

Lees ook: Drielandentrein mag eindelijk gaan rijden

In het komende nummer van OV-Magazine interview met Mike Lücker van de provincie Limburg en Michiel Cusell, regiodirecteur Limburg van Arriva, over deze verbinding en de strubbelingen met België. Wilt u het magazine ontvangen? Neem een abonnement.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook