Tien Ebusco’s voor Vlaams Brabant

Tien Ebusco’s voor Vlaams Brabant

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Tien Ebusco’s voor Vlaams Brabant

De Vlaamse exploitant Multiobus, die rijdt onder de vlag van De Lijn, heeft tien elektrische Ebusco 2.2-bussen voor het stad- en streekvervoer besteld. De bussen rijden vanaf 2021 in Vlaams Brabant.

Sinds bijna twee jaar rijdt Multiobus met twee bussen van Ebusco in Vlaams Brabant, in de regio Tienen. Deze bussen kunnen 90 passagiers vervoeren en rijden gemiddeld 250 tot 350 kilometer per dag op één acculading, waardoor ze niet tussentijds hoeven op te laden.

Daarnaast biedt een inverted-pantograaf de mogelijkheid om een nog ruimere actieradius van de voertuigen te bereiken, wat buschauffeurs op diverse lijnen extra flexibiliteit geeft. Een volle dagdienst halen is in het ‘diffuse lijnenpatroon’ dan prima haalbaar. De bussen laden ‘s nachts op in het depot.

Innovaties

Ondertekening van het contract (veilig met de elleboog in Corona-tijd) door Peter Bijvelds (CEO Ebusco) en Olivier van Mullem (CEO Multiobus).

Naast innovaties op het gebied van laadinfrastructuur, innoveert Ebusco volgens CEO  Peter Bijvelds, bovendien op het gebied van batterijtechnologie: “We passen de nieuwste innovaties toe op onder andere het gebied van batterijtechnologie en laadinfrastructuur. De LFP-batterijtechnologie (lithium, ijzer, fosfaat) in deze bussen is de beste en veiligste batterij die er op de markt is.”

Volgens Olivier van Mullem, CEO van Multiobus, maakt dit alles dat de Total Cost of Ownership (TCO) van deze elektrische bussen vrijwel gelijk is aan die van de traditionele dieselbus. Bovendien wekt de Vlaamse busexploitant zijn eigen stroom op met zonnepanelen.

Klimaatdoelen

Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot in België, volgens de Europese klimaatdoelen, met 35 procent verminderen ten opzichte van 2005. Omdat de Ebusco’s geen CO₂, NOx en fijnstof uittoten, levert dat per bus 1 kg CO₂-reductie per gereden kilometer op. Uitgaande van de in totaal 12 Ebusco 2.2-bussen, levert dit op jaarbasis dus naar verwachting een CO₂-reductie van 1000 Ton op.

Lees ook: Ebusco innoveert met warmte-koelsysteem

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook