Camera’s voor elektrische Volvo’s Arriva

Camera’s voor elektrische Volvo’s Arriva

Bij de heropening van de transferia in ’s-Hertogenbosch op 5 juli, gaan op de Transferiumlijnen 60, 70 en 80 in totaal zeven elektrische Volvo-bussen rijden. Arriva vervangt daarbij de zijspiegels door camera’s, waardoor de chauffeur geen dode hoek meer heeft.

Naast de introductie van het camerasysteem MirrorEye op deze zeven bussen, vervangt Arriva ook de zijspiegels door camera’s bij de 23 elektrische Volvo’s die in Leiden rondrijden. De chauffeur heeft hierdoor niet alleen een grotere kijkhoek, maar kan ook infraroodbeeld krijgen waardoor het zicht voor de chauffeur in het donker verbetert.

In totaal rijden er dan dertig Volvobussen van Arriva met deze camera’s, die net als bij spiegels aan de linker en rechter buitenzijde van de bus worden geplaatst. Bijkomend voordeel is dat ze kleiner zijn dan de spiegels en daardoor minder uitsteken. Binnenin de bus kunnen chauffeurs op gemonteerde schermen goed zien wat er aan de zijkant en achter de bus gebeurt. Alle chauffeurs krijgen een korte instructie over het gebruik van de camera’s.

De zeven elektrische Volvo-bussen in ’s-Hertogenbosch reden de afgelopen weken al in een schaduwdienstregeling in de stadsdienst. Zo zijn onder andere het bereik en laden van de bussen goed getest en zijn de chauffeurs geïnstrueerd. Sinds de nieuwe bussen in gebruik zijn, rijden er in de stad 19 elektrische bussen, waardoor 60 procent van de stadsdienst geen uitstoot meer heeft. Landelijk telt de Arriva-vloot nu 164 ZE-bussen.

Drie laadlocaties

De elektrische bussen kunnen laden op drie laadlocaties. Op de Maijweg nabij het busstation staat een lader met een dubbele laadpaal. Op de halte Petterlaarpark (transferium) staat een lader met een enkele laadpaal en op de halte Deutersestraat (transferium) komt ook een lader met een enkele laadpaal.

De snelladers zijn van het type Heliox DC300, waarbij dus bussen met 300 kW per uur kunnen laden. Per minuut wordt ongeveer 5kW geladen, waarmee de bus ongeveer 5 kilometer kan rijden. In totaal leggen de 19 elektrische bussen in Den Bosch ruim 5000 kilometer per weekdag af en dankzij het snelladen is steeds voldoende capaciteit beschikbaar.

Lees ook: Negen nieuwe e-bussen in ‘s-Hertogenbosch

Laat een reactie achter

Lees ook