Podcast Geert Kloppenburg: Frank van Setten

donderdag 3 september 2020
timer 1 min

Geert Kloppenburg interviewt Frank van Setten op een terras in Vorden over zijn visie op openbaar vervoer in de regio, Bus Rapid Transit, en de vele best practices die hij in zijn carrière is tegengekomen.

U kunt het gesprek hieronder terugluisteren.

[audio mp3="/wp-content/uploads/2020/09/frank-van-setten-over-best-practices-uit-de-regio.mp3"][/audio]

Het interview met Frank van Setten maakt deel uit van een serie podcasts van Geert Kloppenburg. Via de website van Kloppenburg zijn ook de vorige interviews te beluisteren, onder andere met Graham Curry, Maurice Unck en Pier Eringa.

Er is een groot kwaliteitsverschil tussen BRT en rail, zeker vanuit het oogpunt van de reiziger! Een voorbeeld. We nemen bus 400 (R-Net) van Leiden Centraal naar Zoetermeer. Dertien minuten na vertrek van Leiden Centraal verlaat de bus eindelijk de bebouwde kom van Leiden. Een andere reiziger, die tegelijk met ons de trein naar Den Haag Centraal pakte, stapt op dat moment al weer uit. Welke reiziger is tevredener over de reis? Vlak het psychologisch verschil hiervan voor de reiziger niet uit. Het is een heel ander gevoel van comfort en kwaliteit! Tel daarbij op het fysieke reiscomfort: word je misselijk in een trein als je leest? Zet je je in bochten schrap om niet tegen je medereiziger aan te komen? In de bus wel. In een trein zit je ontspannen. Zie een ov-lijn niet als een gekleurde lijn op een landkaart, maar als een concrete reiservaring.

Wat Daan hier terecht opmerkt, is in wetenschappelijk opzicht het principiele verschil tussen het proces-perspectief "vervoer" (gezichtspunt productie/product/vervoersdienst) en "verplaatsing" (gezichtspunt mobilist die van A naar B wenst te gaan / gaat).
Omdat de verkeers/vervoers-wetenschappen zich daar tot nu toe niet systematisch mee bezig houdt, hebben de zgn. 'professionals' een fundamentele blinde vlek voor dit klantperspectief. De zgn. professionals vervangen dit individuele klantproces- en dienstperspectief door verplaatsingen te collectiviseren (= in klantstromen te denken) en binnen collectieve grootsysteemkaders te zien. Oftewel RO/economie/gebiedsontwikkeling/duurzaamheid etc.
Dan mis je dus het allerbelangrijkste perspectief: de individuele klantervaring en -beleving. Dat wordt overgelaten aan de marketingjongens & meiden: die moeten de bedachte en geproduceerde 'vervoersproducten' (!) "pushen" richting "de markt".
Dit is de fundamentele kernoorzaak van de hardnekkige klantongerichtheid en aanbodsgerichte denken in OV & spoor.

Beste Geert, de opening ("8 uur in de trein gezeten", "nooit van gehoord") maar ook het vervolg van van je verhaal is op zijn zachts gezegd "Groot-Randstedelijk-arrogant".
Heb op het punt gestaan om weg te klikken.

Gelukkig kan Frank het juiste (klantgerichte) perspectief wel aardig goed schetsen. Jij blijft maar extreem hardnekkig hangen in het technocratische grootsysteem-denken. Uitermate vermoeiend, met name het spottende toontje. En hoezo zou er geen bus over een spoorbaan kunnen rijden? Haaks lukt het prima (spoorwegovergang), waarom zou het niet in de lengterichting kunnen?

Je typisch vervoersmanagement-populistische 'doordrukvraag' omtrent studenten en fiets wordt door Frank met absoluut overtuigende inhouds- en ervaringskennis neergesabelt. Opnieuw 8-0 voor de inhoudsbenadering van Frank.

... en toen werd het in de welbekende 'derde helft' (Trippel-inspired ;-) ) zelfs nog 9-0 en 10-0 voor Frank. En dat op basis van een aanpak die tot in de jaren '90 in de scholieren-ochtendspits werkelijk doodnormaal was! Dergelijke slimme bedrijfsvoeringsoplossingen zijn geelimineerd door het marktisme: politiek-beleidsmatig gestuurde schijnmarktwerking, die eigenlijk niks anders is dan "ambtenarenwerking", en aldus vele trekjes heeft van de hopeloos inefficiente Sovjet-planeconomie. En dat onder het mom van marktwerking...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »