Rover: nieuw ov-belastingplan onbegrijpelijk

Rover: nieuw ov-belastingplan onbegrijpelijk

Reizigersvereniging Rover vindt dat werkgevers hun werknemers voor een langere periode belastingvrije ov-abonnementen moeten kunnen verschaffen. Deze belastingregeling loopt per 1 april af en Rover voorziet dat de ov-vervoerders hierdoor nog een financiële klap krijgen. Bovendien vult de overheid de financiële tekorten van vervoerders uiteindelijk nog steeds (deels) aan, waardoor de belastingbetaler alsnog betaalt.

Per 1 april mogen werkgevers hun thuiswerkende werknemers niet langer onbelast een (zakelijk) ov-abonnement verstrekken, omdat hier onvoldoende mee gereisd wordt. Rover vreest dat de maatregel leidt tot het stopzetten van een grote hoeveelheid ov-abonnementen. De reizigersvereniging vraagt de Tweede Kamer daarom om de fiscaal gunstige regeling voor werkgevers, om werknemers belastingvrij van een ov-abonnement te voorzien, te verlengen tot het einde van de coronacrisis.

Onbegrijpelijk

Rover-directeur Freek Bos kan geen begrip opbrengen voor het voornemen met de belastingvrije abonnementen te stoppen: “Als de werkgever de ov-sector wil steunen en het voor de thuiswerker mogelijk wil maken zo nu en dan met het ov te reizen, waarom zou de Belastingdienst hier dan een stokje voor steken?”

Bovendien benadrukt hij dat als de sector hierdoor verder aan het wankelen wordt gebracht, dit moet worden aangevuld met staatssteun vanuit de beschikbaarheidsvergoeding. Voor de eerste helft van 2021 hebben overheid en vervoerders deze regeling afgesproken tegen dezelfde voorwaarden als in 2020. “Dus linksom of rechtsom: de belastingbetaler betaalt”.

Door ov-abonnementen te belasten raken naar verwachting veel werknemers hun abonnement kwijt. Rover vreest dat werknemers daardoor minder snel voor het ov kiezen wanneer zij toch voor hun werk op pad moeten. Rover maakt zich dan ook zorgen om de gevolgen op lange termijn. “We weten uit ervaring: een reiziger kwijtraken uit het openbaar vervoer is een stuk makkelijker dan hem weer terugwinnen,” stelt Freek Bos.

 

Laat een reactie achter

Lees ook