Ov-projecten krijgen miljardeninjectie

Ov-projecten krijgen miljardeninjectie

Het Rijk investeert 2,5 miljard euro in verlenging van de Noord/Zuidlijn en de Oude Lijn. In totaal wordt 4,1 miljard aan veertien projecten toegekend vanuit het Nationaal Groeifonds.

Dat werd vrijdag bekend gemaakt. Voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp staat 1,5 miljard euro gereserveerd, terwijl de realisatie van de Oude Lijn tussen Schiedam en Delft het kabinet 1 miljard gaat kosten. Hiermee financiert het Rijk 50 procent van deze projecten: de regio’s moeten de andere helft bijleggen.

De Brainportlijn Eindhoven kan op 30 miljoen euro rekenen. Dit bedrag staat voor het innovatieprogramma gereserveerd, maar de provincie Noord-Brabant is teleurgesteld dat de aanleg van de lijn niet in het programma is opgenomen. Met een te bouwen living wil de regio aan gaan tonen dat vrijliggende infrastructuur echt nodig is in de regio.

Tweede ronde

Het kabinet trekt de komende vijf jaar met het Nationaal Groeifonds in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei.

Vanaf mei begint een tweede indieningsronde. Na toetsing aan de indieningscriteria en advisering door de beoordelingsadviescommissie neemt het kabinet begin 2022 een besluit over de projecten voor de tweede ronde.

Eerder verloop

In januari stuurden de ministeries van EZK, Financiën en IenW gezamenlijk veertien projecten door aan een onafhankelijke beoordelingscommissie, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. Deze commissie beoordeelde de projecten, waaronder vijf ov-projecten, waarna ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Bas van ’t Wout van Economische Zaken het advies overnamen.

In totaal is zo’n 4,1 miljard euro toegekend aan tien projecten die de Nederlandse economie op een duurzame manier moeten versterken. Daarvan wordt 646 miljoen euro onder voorwaarden direct toegekend, terwijl 3,5 miljard wordt gereserveerd. Hiervoor moeten de indieners eerst nog een extra onderbouwing geven.

Laat een reactie achter

Lees ook