Qbuzz lijdt 8,3 miljoen verlies in 2020

Qbuzz lijdt 8,3 miljoen verlies in 2020

Met een halvering van het aantal reizigers in coronajaar 2020, heeft vervoerder Qbuzz een verlies van 8,3 miljoen euro geleden. CEO Gerrit Spijksma spreekt van een heftig resultaat.

Dat maakte de vervoerder bekend in zijn jaarverslag. Dankzij de beschikbaarheidsvergoeding (BVOV) vanuit de Rijksoverheid bleef het verlies nog enigszins beperkt en kon de vervoerder het ov-aanbod in de drie concessies die het rijdt (Groningen-Drenthe, Utrecht en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem) nog redelijk overeind houden.

Voor 2021 is de BVOV ook gegarandeerd en dat biedt perspectief, vertelt Spijksma. “Samen met onze sector en onze opdrachtgevers werken we hard aan een post-pandemie situatie van het ov. Aan een nieuwe balans met een ov-systeem dat wendbaar inspeelt op veranderende reizigersaantallen. Aan het ov om de overheidsdoelstellingen op het gebied van de woningbouwopgave, duurzaamheid en inclusiviteit van alle mensen in steden en de regio te realiseren.”

Zero emissie

Het bedrijf richt de blik daarom vooral op een duurzame toekomst, stelt de Qbuzz-directeur, en daarom zet het de investeringen van 70 miljoen euro in zero emissievoertuigen door. “Immers, de verantwoordelijkheid en zorg voor een schonere toekomst stopt niet tijdens de coronacrisis.” Wel is daarvoor commitment van de overheid nodig. “Samen met de overheid moeten we ervoor zorgen dat het OV hiervoor een stevige basis biedt.”

Qbuzz ontving in 2020 een boete van het OV-bureau Groningen Drenthe, voor de vertraagde instroom van een deel van de elektrische bussen. Deze boete bedroeg 432.000 euro.

 

Laat een reactie achter

Lees ook