Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van het metronetwerk in Amsterdam. De gemeente wil twee uitbreidingen, waar het Groeifonds stelt dat één lijn voldoende is.

Dat schrijft NRC Handelsblad. Voor het verlengen van de Noord/Zuidlijn is 1,5 miljard euro toegekend vanuit het Nationaal Groeifonds. Dat geld mag van het fonds niet gebruikt worden voor andere trajecten. Maar de gemeente stelt dat de Noord/Zuidlijn via Schiphol moet worden doorgetrokken naar Hoofddorp. Daarnaast moet er een geheel nieuwe verbinding komen tussen stations Sloterdijk en Amsterdam Centraal.

Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam, laat aan de gemeenteraad weten beide lijnen toch te willen aanleggen. Daarin krijgt hij steun van NS, Schiphol, KLM, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland.

Nationaal Groeifonds ontevreden

Het groeifonds laat weten dat de 1,5 miljard euro niet zomaar elders besteed kan worden. Tevens is het fonds ontevreden over het het voornemen om de Noord/Zuidlijn door te trekken. Zo stelt het fonds dat er gebrek is aan deugdelijke en duidelijke prognoses en dat er te weinig lering is getrokken uit de bestaande kostenoverschrijding en vertragingen.

Eén reactie

  1. Frans EEKHOUT
    9 juni 2021 om 20:06- Reageren

    Nooit goed begrepen waarom ze eertijds niet meteen de ringlijn gesloten hadden tussen Sloterdijk en Centraal. Er was ooit sprake geweest om de Amstelveen sneltram door te trekken naar Schiphol, maar dat is nu een gemiste kans nu het een echte tramlijn is geworden. Als het financieel niet goed lukt om de metro door te trekken naar Schiphol vanaf Zuid, waarom dan niet via een vorm van private financiering of een soort van crowdfunding bekostigen. Voor de corona tijdperk waren vooral de stoptreinen tussen Schiphol naar Centraal vol en dan vooral met reizigers met die akelige rolkoffers en een alternatief, dus metro was er niet om de reizigers gespreid naar het centrum van de stad te brengen. De “Schiphol metro” een noodzakelijk aternatief ook bij een eventuele verstoring van het NS net. A propos, er worden tussen Schiphol en Amsterdam Centraal meer enkeltjes verkocht dan van elk ander Nederlands treinstation en dat zegt genoeg zeker als het vliegen weer zal toenemen en dito het aantal reizigers.

Laat een reactie achter

Lees ook