‘We willen onze visie delen met de markt’

dinsdag 19 oktober 2021

Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het betaallandschap in Nederland verandert, wil het bedrijf met de sector in gesprek. Daarom is Thales Vriend van OV-Magazine geworden.

Mathijs Voorend, marketingmanager bij Thales

Dat vertelt Mathijs Voorend, marketingmanager van Thales Transportation Systems. “Wij leveren, onderhouden en beheren de ticketing- en betaalsystemen voor ov-vervoerders en opdrachtgevers. Dat gaat over de kaartlezers in de voertuigen en de poortjes op de stations, maar ook over de software om transacties met Translink mogelijk te maken. Zulke oplossingen hebben natuurlijk regelmatig upgrades nodig. Dat doen wij ook.”

Veranderend betaallandschap

In het Nederlandse ticketinglandschap zijn veel veranderingen gaande, vanuit het programma OV Pay. Omdat betalen per bankpas, creditcard en telefoon nu  gemeengoed moet worden, is Thales bezig de kaartlezers te vervangen en upgraden. “In de coronaperiode checkten natuurlijk veel minder mensen in, daardoor konden wij werken aan het onderhoud en de beschikbaarheid van de apparatuur. Wij moeten er voor zorgen dat alle apparatuur 24/7 werkt, want het is wel de kassa van de vervoerders”, aldus Voorend.

Voor GVB is Thales alle incheckapparatuur voor de bussen en trams aan het vervangen: 4000 stuks in totaal. Voorend ziet dat het een wereldwijde tendens is om betalen per bankpas om telefoon mogelijk te maken. “De user experience is daarbij wel heel belangrijk. Het gaat erom het ov zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat mensen de auto eerder laten staan. Daarvoor moet de hele keten beschikbaar zijn en blijven en dat loopt van het inchecken van de reiziger tot aan de transactieverwerking.”

Positioneren en organiseren

In het post-coronatijdperk ziet Voorend vooral dat er grote kansen liggen voor de ov-sector, om zich opnieuw te positioneren en organiseren. Dat geldt ook voor Thales zelf. “We willen laten zien waar we voor staan en waar we heen willen. Wij willen een bijdrage leveren aan maatschappelijke mobiliteitsvraagstukken in Nederland. Onze bijdrage daarin is technologisch van aard.”

Hij vervolgt: “Dat doen we via congressen en rondetafels, zoals onlangs op het World Passenger Festival, maar een vakblad is daarbij ook van groot belang. Als leverancier van systemen en diensten is het voor ons belangrijk om in gesprek te gaan met de industrie – dat gaat om meer dan alleen de vervoerders. Dat verbreedt onze blik en daar kunnen we veel van leren. Ook op thema’s die wellicht wat verder van ons afstaan”

Vriend van OV-Magazine

En daarom is het bedrijf Vriend van OV-Magazine geworden. “Voor ons is dit een goede plek om onze visie te delen en onze ideeën te toetsen met de markt. We delen ook onze ervaringen in andere landen, om de discussie zo verder te brengen. En we willen graag meer onderwerpen aandragen, zoals cybersecurity en het digitale beheer en onderhoud.”

Vindt uw bedrijf of organisatie een toonaangevend en kritisch vakblad ook belangrijk? Dat met een open blik over de ontwikkelingen in de markt schrijft, achtergronden duidt, verdieping geeft, hoor en wederhoor toepast en de mensen ‘achter’ het bedrijf of beleid interviewt? Word dan ook Vriend van OV-Magazine.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Verkeerleiders ProRail gaan vaker uitvallen

12 nov om 10:08 uur
De komende maanden gaan er naar verwachting vaker treinen uitvallen, vanwege een verziekte werksfeer bij ProRail.…
Lees verder »

Marc Rosier nieuwe ov-directeur MRDH

4 nov om 10:53 uur
Marc Rosier wordt per 1 januari 2022 de nieuwe directeur OV van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Hij…
Lees verder »

Alex Rentier wil vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »