‘We willen onze visie delen met de markt’

dinsdag 19 oktober 2021

Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het betaallandschap in Nederland verandert, wil het bedrijf met de sector in gesprek. Daarom is Thales Vriend van OV-Magazine geworden.

Mathijs Voorend, marketingmanager bij Thales

Dat vertelt Mathijs Voorend, marketingmanager van Thales Transportation Systems. “Wij leveren, onderhouden en beheren de ticketing- en betaalsystemen voor ov-vervoerders en opdrachtgevers. Dat gaat over de kaartlezers in de voertuigen en de poortjes op de stations, maar ook over de software om transacties met Translink mogelijk te maken. Zulke oplossingen hebben natuurlijk regelmatig upgrades nodig. Dat doen wij ook.”

Veranderend betaallandschap

In het Nederlandse ticketinglandschap zijn veel veranderingen gaande, vanuit het programma OV Pay. Omdat betalen per bankpas, creditcard en telefoon nu  gemeengoed moet worden, is Thales bezig de kaartlezers te vervangen en upgraden. “In de coronaperiode checkten natuurlijk veel minder mensen in, daardoor konden wij werken aan het onderhoud en de beschikbaarheid van de apparatuur. Wij moeten er voor zorgen dat alle apparatuur 24/7 werkt, want het is wel de kassa van de vervoerders”, aldus Voorend.

Voor GVB is Thales alle incheckapparatuur voor de bussen en trams aan het vervangen: 4000 stuks in totaal. Voorend ziet dat het een wereldwijde tendens is om betalen per bankpas om telefoon mogelijk te maken. “De user experience is daarbij wel heel belangrijk. Het gaat erom het ov zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat mensen de auto eerder laten staan. Daarvoor moet de hele keten beschikbaar zijn en blijven en dat loopt van het inchecken van de reiziger tot aan de transactieverwerking.”

Positioneren en organiseren

In het post-coronatijdperk ziet Voorend vooral dat er grote kansen liggen voor de ov-sector, om zich opnieuw te positioneren en organiseren. Dat geldt ook voor Thales zelf. “We willen laten zien waar we voor staan en waar we heen willen. Wij willen een bijdrage leveren aan maatschappelijke mobiliteitsvraagstukken in Nederland. Onze bijdrage daarin is technologisch van aard.”

Hij vervolgt: “Dat doen we via congressen en rondetafels, zoals onlangs op het World Passenger Festival, maar een vakblad is daarbij ook van groot belang. Als leverancier van systemen en diensten is het voor ons belangrijk om in gesprek te gaan met de industrie – dat gaat om meer dan alleen de vervoerders. Dat verbreedt onze blik en daar kunnen we veel van leren. Ook op thema’s die wellicht wat verder van ons afstaan”

Vriend van OV-Magazine

En daarom is het bedrijf Vriend van OV-Magazine geworden. “Voor ons is dit een goede plek om onze visie te delen en onze ideeën te toetsen met de markt. We delen ook onze ervaringen in andere landen, om de discussie zo verder te brengen. En we willen graag meer onderwerpen aandragen, zoals cybersecurity en het digitale beheer en onderhoud.”

Vindt uw bedrijf of organisatie een toonaangevend en kritisch vakblad ook belangrijk? Dat met een open blik over de ontwikkelingen in de markt schrijft, achtergronden duidt, verdieping geeft, hoor en wederhoor toepast en de mensen ‘achter’ het bedrijf of beleid interviewt? Word dan ook Vriend van OV-Magazine.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

OV-Magazine Lamar van Frederikslust
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij…de ov-adviseurs van Goudappel

3 mei om 16:02 uur

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

Paul de Krom nieuwe voorzitter OV-NL

29 apr om 16:34 uur

Paul de Krom is per 1 mei benoemd tot voorzitter van het dagelijks bestuur van OV-NL en vertegenwoordigt…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Kabinetsbesluit betekent ov-afbraak in 2023’

15 apr om 09:47 uur

Het kabinet verlengt de financiële coronasteun tot eind 2022, maar er is nog geen regeling voor 2023.…

Lees verder »
Freek Bos
flash_onNieuws

Freek Bos in bestuur Europese reizigersverenging

14 apr om 11:35 uur

De directeur van reizigersvereniging Rover, Freek Bos, wordt bestuurslid van de European Passengers’ Federation…

Lees verder »

Pedro Peters over zijn tweede afscheid

12 apr om 14:34 uur

Pedro Peters nam afgelopen januari voor de tweede keer afscheid van de ov-sector. Na zijn adieu bij de RET in…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ov-sector vreest 30 procent versobering

11 apr om 11:15 uur

De beschikbaarheidsvergoeding BVOV verloopt per 1 september en er is nog altijd geen nieuw akkoord. Zonder…

Lees verder »
flash_onNieuws

Marjan Rintel verruilt NS voor KLM

31 mrt om 10:29 uur

President-directeur Marjan Rintel gaat NS per 1 juli 2022 verlaten. Zij wordt de nieuwe president-directeur bij…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Onze ov-betaalsystemen zijn essentieel'

4 feb om 12:56 uur

Wie zijn de organisaties en mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op…

Lees verder »