‘We willen onze visie delen met de markt’

dinsdag 19 oktober 2021

Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het betaallandschap in Nederland verandert, wil het bedrijf met de sector in gesprek. Daarom is Thales Vriend van OV-Magazine geworden.

Mathijs Voorend, marketingmanager bij Thales

Dat vertelt Mathijs Voorend, marketingmanager van Thales Transportation Systems. “Wij leveren, onderhouden en beheren de ticketing- en betaalsystemen voor ov-vervoerders en opdrachtgevers. Dat gaat over de kaartlezers in de voertuigen en de poortjes op de stations, maar ook over de software om transacties met Translink mogelijk te maken. Zulke oplossingen hebben natuurlijk regelmatig upgrades nodig. Dat doen wij ook.”

Veranderend betaallandschap

In het Nederlandse ticketinglandschap zijn veel veranderingen gaande, vanuit het programma OV Pay. Omdat betalen per bankpas, creditcard en telefoon nu  gemeengoed moet worden, is Thales bezig de kaartlezers te vervangen en upgraden. “In de coronaperiode checkten natuurlijk veel minder mensen in, daardoor konden wij werken aan het onderhoud en de beschikbaarheid van de apparatuur. Wij moeten er voor zorgen dat alle apparatuur 24/7 werkt, want het is wel de kassa van de vervoerders”, aldus Voorend.

Voor GVB is Thales alle incheckapparatuur voor de bussen en trams aan het vervangen: 4000 stuks in totaal. Voorend ziet dat het een wereldwijde tendens is om betalen per bankpas om telefoon mogelijk te maken. “De user experience is daarbij wel heel belangrijk. Het gaat erom het ov zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat mensen de auto eerder laten staan. Daarvoor moet de hele keten beschikbaar zijn en blijven en dat loopt van het inchecken van de reiziger tot aan de transactieverwerking.”

Positioneren en organiseren

In het post-coronatijdperk ziet Voorend vooral dat er grote kansen liggen voor de ov-sector, om zich opnieuw te positioneren en organiseren. Dat geldt ook voor Thales zelf. “We willen laten zien waar we voor staan en waar we heen willen. Wij willen een bijdrage leveren aan maatschappelijke mobiliteitsvraagstukken in Nederland. Onze bijdrage daarin is technologisch van aard.”

Hij vervolgt: “Dat doen we via congressen en rondetafels, zoals onlangs op het World Passenger Festival, maar een vakblad is daarbij ook van groot belang. Als leverancier van systemen en diensten is het voor ons belangrijk om in gesprek te gaan met de industrie – dat gaat om meer dan alleen de vervoerders. Dat verbreedt onze blik en daar kunnen we veel van leren. Ook op thema’s die wellicht wat verder van ons afstaan”

Vriend van OV-Magazine

En daarom is het bedrijf Vriend van OV-Magazine geworden. “Voor ons is dit een goede plek om onze visie te delen en onze ideeën te toetsen met de markt. We delen ook onze ervaringen in andere landen, om de discussie zo verder te brengen. En we willen graag meer onderwerpen aandragen, zoals cybersecurity en het digitale beheer en onderhoud.”

Vindt uw bedrijf of organisatie een toonaangevend en kritisch vakblad ook belangrijk? Dat met een open blik over de ontwikkelingen in de markt schrijft, achtergronden duidt, verdieping geeft, hoor en wederhoor toepast en de mensen ‘achter’ het bedrijf of beleid interviewt? Word dan ook Vriend van OV-Magazine.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Thales hostte een rondetafel tijdens het World Passengers Festival © World Passengers Festival

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Railforum zoekt ov-organisaties voor Raildagen

20 jul 2023

Al meer dan veertig ov-organisaties meldden zich aan, om op vrijdag 15 en zaterdag…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ov-sector vreest 15% afschaling en vraagt Kamer om actie

19 mei 2023

Als de Tweede Kamer niet ingrijpt, dreigt het ov-aanbod tot 2025 met 10 tot 15 procent af te nemen. Dat staat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vervoerregio Amsterdam geeft gratis ov-kaarten aan lage inkomens

8 mei 2023

In de regio Amsterdam is het nu mogelijk om acht gratis ov-kaarten aan te vragen per adres voor mensen die deze…

Lees verder »

Innovatie binnen het ov-toekomstbeeld

24 apr 2023

Binnen het Toekomstbeeld OV 2040 is ‘innovatie’ één van de vijf doelstellingen. Maar nu het Toekomstbeeld…

Lees verder »
descriptionArtikel

RET-woordvoerder Harbers leidt Mobiliteitsalliantie

10 mrt 2023

RET-woordvoerder Rolf Harbers heeft sinds eind 2022 een duobaan: als directeur van de Mobiliteitsalliantie, een…

Lees verder »