NS test nieuwe tienminutentreinen mét reiziger

donderdag 2 september 2021

Vanaf woensdag 8 september gaat NS veertien woensdagen lang testritten rijden met nieuwe tienminutentreinen, die in de nieuwe dienstregeling 2022 worden opgenomen. Reizigers kunnen alvast mee aan boord.

Het gaat om de Intercity Rotterdam – Den Haag – Schiphol en Schiphol – Nijmegen, die in de nieuwe dienstregeling zes keer per uur gaan rijden. Ook gaat de eerste tienminutensprinter met een frequentie van zes keer per uur rijden, namelijk tussen Rotterdam en Dordrecht.

Het effect van de testen op de rest van de dienstregeling is minimaal, stelt NS. De IC Brussel rijdt de hele dag naar Amsterdam Centraal in plaats van naar Den Haag HS. Ook zal de sprinter Hoofddorp – Hoorn Kersenboogerd in de spits langer moeten wachten op station Zaandam. Lokaal kunnen aansluitingen op bus, tram en metro veranderen.

Capaciteitsuitbreiding

Volgens NS betekent het een aanzienlijke verbetering voor de reiziger, die zijn weg naar de trein weer vaker weet te vinden. Van vier naar zes treinen per uur betekent namelijk vaker kans op een zitplek én minder lang wachten als je de trein mist. Tijdens het testrijden kunnen reizigers al gebruikmaken van deze treinen.

President-directeur Marjan Rintel laat weten dat al op korte termijn capaciteitsuitbreiding op het spoor nodig is. "De ongekende bouw van honderdduizenden woningen vraagt om mobiliteit die meegroeit.” Wel is dit pas een deel van de oplossing, waarschuwt ze. Er is ook nieuwe infrastructuur nodig.

Veranderde infrastructuur

Aan de tienminutentreinen gingen jaren van voorbereidingen vooraf: zo moest ProRail sporen verdubbelen, zijn inhaalsporen aangebracht, wissels verwijderd en legde de infrabeheerder extra energievoorzieningen aan. Op diverse stations waren extra perrons nodig en diverse overwegen zijn door tunnels vervangen. Ook zijn langs het traject extra camera’s geplaatst en extra maatregelen getroffen om storingen sneller te kunnen verhelpen. Zo kunnen treinen op een hogere frequentie rijden.

Tijdens de testritten moeten eventuele kinderziekten nog uit het systeem gehaald worden. Reizigers kunnen wel alvast gebruik maken van de nieuwe tienminutentreinen. Op die manier kunnen elke woensdag verbeteringen worden doorgevoerd, zodat de treinen in de nieuwe dienstregeling goed van start kunnen gaan.

Uitstekend - Marjan Rintel heeft gelijk - NS moet de groeie in spoorpassagiers voor zijn, met betere dienstverlening en vermeerdering van beschibare zitplaatsen en keuzemogelijkheden.

Goede zaak, de invoering van de Tienminutentrein! Vandaag op die manier van Utrecht naar Rotterdam gereisd, voor de afwisseling via Schiphol dus. Wel moet NS deze verbinding pas vanaf Amsterdam Zuid aangeven met de eindbestemming Rotterdam, en niet op de eerder bediende stations. Dit om misverstand, het onbedoeld mijden van deze trein of het juist ongewild omreizen te voorkomen. Iemand met een beetje geografische kennis zou zoiets zomaar kunnen overkomen. Dit geldt ook voor enkele andere omrijverbindingen: Venlo-Dordt (ook via Schiphol) in de weekends en Hoorn-Amsterdam via Alkmaar en Haarlem. Dus uitgaan van de reiziger en niet van hoe de trein een merkwaardige route rijdt, die op zichzelf niet onlogisch is omdat er overlappende verbindingen mee geboden worden.

Ik vraag af in hoeverrre wordt Driebergen- Zeist op genomen en op het traject Arnhem - Nijmegen moet nog ruimte overblijven voor de diensten Zutphen - Den Bosch en straks ook voor een dienst Arnhem - Limburg als de elektricicatie op de Maaslijn klaar is

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »