Arriva start samenwerking met Start

donderdag 3 februari 2022

Omdat de Maas-Wupper-Express (RE13) Venlo, Düsseldorf en Hamm in 2026 wordt doorgetrokken naar Eindhoven, gaat de Duitse exploitant Regionalverkehre Start samenwerken met Arriva Nederland. Eind 2021 werd de nieuwe treinconcessie aan Start gegund

Wanneer het traject tot Eindhoven gaat lopen, bedraagt de totale lengte van de lijn 213,49 kilometer, waarvan zo’n 20 procent op Nederlands gebied en dus met Nederlandse exploitatie. In deze samenwerking neemt Arriva dit deel van de regionale treinverbinding voor zijn rekening. 
Dit bevat onder meer het complete dienstregelingsproces, de verkeersleiding en het storings- en calamiteitenmanagement van de lijn.

Daarnaast zullen Start en Arriva Nederland gezamenlijke activiteiten ondernemen op het gebied van werving en ontwikkeling en opleiden van personeel.

Nieuwe samenwerking

"Door de verwerving van deze grensoverschrijdende route staan wij voor vele nieuwe taken”, vertelt algemeen directeur Dirk Bartels van Start. Start is een dochteronderneming van Deutsche Bahn. “We kijken ernaar uit om gebruik te kunnen maken van de synergie van de DB- groep in de vorm van een nauwe samenwerking met Arriva Nederland.”

Anne Hettinga, CEO van Arriva, ziet veel groeikansen voor grensoverschrijdend treinverkeer en wijst op de ervaringen die Arriva al heeft opgedaan met de Drielandentrein (RE18). “De ervaringen die we onder andere met naadloos grensoverschrijdend ticketing hebben opgedaan, komen zeker voor de Maas-Wupper Express van pas. Wij hebben de ambitie om samen met onze partners koploper te zijn voor het aanbieden van internationaal treinverkeer en zetten hiermee weer een stap in die richting.” Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group, waar Deutsche Bahn eigenaar van is.

Waarom pas over 4 jaar? Treinstellen kun je binnen 2 jaar kopen en ermee gaan rijden. Zo'n verbinding heeft pas echt zin, als er vaart kan worden gemaakt. Helaas is het stuk tussen Mönchengladbach en Venlo nog altijd een boemeltrein en is de keertijd in MG iets van 10 minuten. Door de belabberde kwaliteit van het baanvak aan Duitse zijde kan er niet echt hard gereden worden, ook niet nadat ruim 10 jaar geleden de loodzware N-treinstellen (Silberlinge) door lichtgewicht Stadler-stellen vervangen werden, (maar ondertussen verhoogt de VRR keer op keer de prijzen en vraagt zich ondertussen af, waarom deze lijn zoveel zwartrijders kent; gek he als je door een gebied rijdt waar in verhouding veel inwoners werkloos zijn, die moeten toch wel met de trein en water stroomt nou eenmaal naar een lager punt!). Daarnaast biedt de enkelbaans spoorlijn te weinig opties om uit te wijken of vertragingen goed in te rijden. Zolang de deelstaat NRW de problemen niet wenst aan te pakken, kun je er van alles tegenaan gooien, maar krijg je nooit het gewenste resultaat wat een snellere treinverbinding betreft.

Buurland verkeer naar Duitsland en België is altijd al een stiefkindje geweest en lijkt weinig aandacht en prioriteit en financiën te hebben bij de beleidsmakers en de reiziger is het kind van de rekening die zich maar moet behelpen met openbaar vervoer die niet aan de criteria voldoet en dus genoodzaakt is uit te wijken naar een auto mobiliteit.

De Eurobahn Venlo - Hamm is altijd overvol, omdat de treinen te kort zijn ( één treinstel vaak ). Tevens is de frequentie te laag. De toiletten zijn smerig waardoor de trein naar urine stinkt. Het personeel is ronduit onbeschoft. De treinen zijn vaak te laat waardoor je aansluitingen mist. Beslist geen aanrader. Om je dood te schamen. Men kan beter de Intercity Direkt doortrekken naar Venlo.

Vroeger reed er een comfortabele trein van NS direkt van Den Haag naar Keulen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei om 13:26 uur
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alstom moderniseert NMBS-locomotieven met ETCS-technologie

24 apr om 12:15 uur

Alstom haalt een nieuw contract binnen voor de modernisering van de NMBS-vloot. Dit contract omvat de…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS-Intercity ICNG maakt eerste reis

20 apr om 11:38 uur

Woensdag konden reizigers voor het eerst instappen in de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS. Op het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr om 10:24 uur

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt om 11:47 uur

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »

CaetanoBus vertrouwt op waterstof

2 mrt om 15:09 uur

Zo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan om 10:30 uur

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »

Daimler optimaliseert digitale serviceverlening

30 jan om 09:59 uur

Daimler Buses breidt de digitale serviceverlening verder uit richting vervoerders. Het bedrijf ging daarvoor…

Lees verder »