Alstom presenteert eerste waterstoftrein

maandag 19 september 2016
timer 3 min

Alstom heeft het eerste prototype waterstoftrein klaar. De trein staat op de beurs InnoTrans in Berlijn, waar de komst twee jaar geleden ook al werd aangekondigd.

De waterstoftrein is gebaseerd op de Coradia Lint, het regionale platform van de Franse treinenfabrikant. Met de waterstoftrein moet het mogelijk worden om zonder uitstoot ook op niet-geëlektrificeerde lijnen te rijden.

Lees ook: Alstom gaat waterstoftreinen produceren

Een brandstofcel aan boord zet waterstof door middel van een chemische reactie om in elektrische energie en water. Daarmee is de tractie volledig schoon. Het geluidsniveau zal gelijk zijn aan dat van een elektrische trein. Door energie-opslag en een intelligent energiemanagementsysteem verbruikt de waterstoftrein minder energie dan vergelijkbare dieseltreinen.

De nieuwe treinen worden ontwikkeld en geproduceerd bij Alstom Salzgitter in Duitsland en worden mogelijk gemaakt door subsidies van de bundesländer Nedersaksen, Noord-Rijnland-Westfalen, Baden-Württemberg en de ov-autoriteiten van Hessen.

In 2020 wil Alstom 40 waterstoftreinen op de baan hebben, verklaarde de materieelfabrikant twee jaar geleden. Nu wilde nog niemand van Alstom commentaar leveren. Door een kennelijk misverstand kregen journalisten vandaag geen toegang tot de trein, terwijl dat volgens de beursorganisator wel was toegezegd. Morgen echter, zal de trein wel voor de beursbezoeker te zien zijn.

Stadler-EC-250-SBB-NS-Flirt-InnortransVerder presenteert Stadler een van de Flirt-treinen voor NS, alsmede de EC250 voor de Zwitserse spoorwegen. De leiding van Stadler gaf eerder dit jaar aan tenminste vijf rijtuigen op InnoTrans te willen presenteren als plaagstoot richting concurrent Bombardier dat kampt met tegenvaller na tegenvaller met een order aan de Zwitserse spoorwegen.

De uiteindelijke EC250 wordt elfdelig en gaat vanaf 2019 rijden tussen Zürich en Milaan door de nieuwe Gotthard basistunnel. De bedoeling is om de dienst op termijn te verlengen naar Frankfurt. De trein kent een aantal typische kenmerken, zoals ruimte voor ski's en snowboards in het bagagecompartiment en vier soorten toiletten: een voor vrouwen, een uniseks, een aparte ruimte met een urinoir en een toilet voor mindervaliden.

velaro-turkije-innotransSiemens staat op InnoTrans onder meer met de nieuwe Velaro-hogesnelheidstrein voor de Turkse spoorwegen.
De grootste materieelfabrikant ter wereld, het Chinese CRRC, heeft een grote stand waarin het bedrijf de toekomstvisie presenteert door middel van mock-ups en demo's. Vanwege de strengere technische eisen hebben de Chinezen echter nog geen orders in Europa.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »