Amstelveenlijn gaat 13 december rijden

dinsdag 1 september 2020
timer 2 min
Na twee jaar aan werkzaamheden, is de eerste testrit van de vernieuwde Amstelveenlijn op maandag 31 augustus gemaakt. Ook werd bekend dat de nieuwe 15G-trams 13 december starten met rijden.

Een bestuurlijk werkbezoek van bestuurders, directeuren en managers van de Vervoerregio Amsterdam, GVB en de gemeenten Amsterdam en Amstelveen aan de Amstelveenlijn markeerde het einde van de grootschalige werkzaamheden en luidde de start van de test- en oefenperiode in. De werkzaamheden aan spoor en haltes hebben zo'n twee jaar geduurd.

Laatste fase voor de finish

Secretaris-directeur van de Vervoerregio Thea de Vries over deze laatste belangrijke fase: “Nu de infrastructuur is overgedragen, de systemen zijn geïnstalleerd én we voldoende trams hebben, kan het testen en oefenen beginnen. De laatste fase voor de finish. Dat klinkt goed, maar we zijn er nog niet. Nu gaan we zien hoe deze verschillende onderdelen samenwerken. Werkt alles zoals het zou moeten?

We weten allemaal van andere grote infrastructurele projecten hoe weerbarstig de praktijk kan zijn bij het halen van planningen. We zijn er dan ook heel trots op dat het project Amstelveenlijn nog steeds op schema ligt. Dit is mogelijk gemaakt door de enorme inzet van velen en het geduld en begrip van de inwoners in Buitenveldert en Amstelveen. Ontzettend bedankt hiervoor!”

Stap voor stap

De eerstvolgende stap is het testen van de technische infrasystemen vanaf september. In oktober start GVB met het opleiden van de circa 300 trambestuurders en het testen en oefenen in de praktijk met de 15G trams. In 2024 wordt de Amstelveenlijn doorgetrokken naar Uithoorn.

Mooi en positief nieuws over de vernieuwde Amstelveenlijn, welke als Amsteltram wordt genoemd welke als opgeknapte tramlijn zonder vertraging kan openen. In 2024 naar Uithoorn, wie weet volgen Mijdrecht en Woerden nog wel eens als een mooie regionale lightrailverbinding. Weer wat anders dan de vertraagde infra van de nu lopende metrolijn B van Schiedam Centrum naar Hoek van Holland Haven 9 en hopelijk zonder tegenslag Hoek van Holland Strand per medio 2022). Helaas sukkelt het Delftse tramlijn 19-project van het Delftse NS Station naar Campus nog twee jaar extra langer door, waarbij de vertraging van dit tramproject al + 15 jaar is!
Nu maar afwachten of toekomstige projecten als Lelylijn, Niedersachsenlijn wel binnen de marge qua budget als planning blijven. Ook de her ingebruikname van regionale grensverbindingen naar Antwerpen (vanaf Weert), Moenchengladbach (vanaf Roermond) Duesseldorf vanaf Nijmegen-Kleve en het tramproject in Maastricht zijn hete hangijzers. de tram tussen Hasselt en Maastricht kan over de voormalige spoorbrug een enorme aanwas aan reizigers genereren. Treinstations van de beide Limburgse provinciesteden aan weerzijden van de grens met een doortrekking naar Randwyck waar Universiteit, Ziekenhuis en het MECC Beursgebouw zich bevinden. Zo lang er tussen ontbrekende spoorsecties geen (spoor0 vervoer is , deze zo spoedig mogelijk een OV verbinding instellen met bussen.
Ook de ontbrekende schakels van extra sporen tussen Schiedam C. en Delft Campus, Olst-Deventer, Woerden-Gouda, Leiden C-Alphen aan den Rijn, Den Helder-Schagen, Heerhugowaard-Hoorn en Enkhuizen-Hoorn Kersenboogerd moet overwogen worden. Ook de brug bij Ravenstein en de IJsselbrug van Zutphen dienen verdubbelt te worden. Zo worden flessenhalzen verleden tijd en kunnen er nieuwe stations als Zwolle Zuid, Schiedam Kethel na jaren van wachten in gebruik worden genomen. Oo Alle beetjes helpen k de treindienst met Sprinters op zondag waar eens in het uur eigenlijk minstens twee per uur moeten worden. Maar ook aansluitingen zijn noodzakelijk op knooppunten zowel binnen als op buitenlandse grenssecties.

Goede opsomming van projecten en ontbrekende railinfrastructuur die extra aandacht verdienen en waar nodig snel iets aan gedaan moet worden Arjan. Ik ben het volledig met jouw eens en eigenlijk ook verbaasd waarom sommige enkelsporige verbindingen zoals Roermond - Venlo - Nijmegen niet meer dubbelsporig gemaakt werden en worden, was daar geen geld meer voor of onvoldoende draagkracht en ook de ontbrekende schakels zoals Deventer - Zutphen. Misschien moet de politiek en samenleving meer geld voor over hebben om de door jouw genoemde punten nu eens binnen het budget en tijd te verwezenlijken en daarmee het milieu een dienst te bewijzen. Nu ontbreekt ook nog de metro lijn van Amsterdam CS naar Isolatorweg om er een echte ringlijn van te maken. Als de Amstelveen tramlijn volgens plan verloopt, is dit een van de weinige OV projecten waar men positief naar kan kijken en of dat lukt moet de komende maanden uitwijzen, succes...!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse tramremise krijgt 1400 zonnepanelen

25 mrt om 10:52 uur

Op de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam worden 1400 zonnepanelen geplaatst. De opbrengsten uit de…

Lees verder »

De halteparadox – een balans tussen meer en minder haltes

13 okt 2023

Afgelopen jaar was er veel aandacht voor een bekend dilemma in het ontwerp van ov-lijnen: hoeveel haltes zorgt…

Lees verder »

‘30 km/uur biedt kans tot betere ov-structurering’

16 dec 2022

De invoering van een maximumsnelheid van 30 km in de bebouwde kom als maatregel om de verkeersveiligheid te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
Realisatie Uithoornlijn gaat van start
flash_onNieuws

Realisatie Uithoornlijn gaat van start

12 mrt 2020 timer3 min

Met de ondertekening van het contract gaat de realisatie van de Uithoornlijn nu echt beginnen.

Lees verder »
De Uithoflijn gaat 16 december rijden
flash_onNieuws

De Uithoflijn gaat 16 december rijden

20 nov 2019 timer2 min

De Uithoflijn gaat vanaf maandag 16 december van start. Na de nodige vertraging gaat de tram 10 keer per uur…

Lees verder »
Waarom RET investeert in overvol metronet
flash_onNieuws

Waarom RET investeert in overvol metronet

24 sep 2019 timer6 min
De Rotterdamse metro barst uit zijn voegen 70 procent van de reizigerskilometers wordt gemaakt per metro en het…
Lees verder »
Slim remsysteem voor Haagse trams
flash_onNieuws

Slim remsysteem voor Haagse trams

22 jan 2019 timer2 min

De trams in Den Haag krijgen een slim detectiesysteem waarmee HTM aanrijdingen op het spoor verwacht te kunnen…

Lees verder »