Arriva wint Twentse concessie

dinsdag 20 december 2022

In Twente is een grote verandering op het gebied van bus- en regionaal treinvervoer bekendgemaakt. Arriva neemt vanaf december 2023 het stokje over van Keolis en gaat de treindienst via Zutphen, Hengelo en Oldenzaal verzorgen. Daarnaast worden de dieselbussen vervangen door elektrische exemplaren. 

Keolis moet flink inleveren. Een flinke tik, zeker nadat al bekend werd dat EBS het busvervoer in de streek IJssel-Vecht had gewonnen en daar nu sinds 11 december rijdt. Nu verliest het ook de vergunning om het treinverkeer in Twente te verzorgen. In december 2023 gaan de rechten aan Arriva, dat dan vijf jaar de bussen en treinen mag besturen.

Dat is korter dan de reguliere tien jaar, omdat de treindienst verduurzaamd moet worden en toekomstige ontwikkelingen af te wachten. Gedeputeerde Bert Boerman vertelt erover: "De komende periode zal gebruikt worden om die verduurzaming voor te bereiden, dat duurt voor treinen nou eenmaal wat langer dan voor de bus." Omdat verder pas vanaf 2025 een volledig herstel van reizigers(inkomsten) wordt verwacht, moet een compensatieregeling inschrijvende vervoerders lucht bieden.

Het ov wordt groener

De bussen gaan zero-emissie rijden en op groene stroom. Dat is nieuw, aangezien begin dit jaar de huidige dieselbussen nog een aantal jaar ingecalculeerd stonden. De honderd nieuwe elektrische bussen gaan direct rijden vanaf de start in 2023. Ook wordt de dienstregeling uitgebreid: de treinen krijgen een extra rit in de vroege ochtend. Die treinen gaan beschikken over een werkcoupé, snelle wifi en een rolstoeltoegankelijk toilet.

De bereikbaarheid binnen de regio wordt hiermee verbeterd, stelt Arriva. Ze biedt reizigers onder meer een snellere en kortere route tussen Oldenzaal en Enschede. Ook reizigers tussen Enschede-Zuid, het station en de binnenstad zijn een stuk sneller op de plek van bestemming dan nu. Bovendien zorgt Arriva voor een verbeterde aansluiting van de bussen op de treinen van de Vechtdallijnen in Ommen en Hardenberg

Keolis verdwijnt niet uit Overijssel

Keolis blijft wel actief in Overijssel. De treinlijn tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede blijven over. Voor deze vervoerders betekent dit het einde aan een voor het bedrijf turbulente periode, nadat bleek dat Keolis onrechtmatig gehandeld zou hebben bij de aankoop elektrische bussen uit China. Vervolgens kampten de bussen ook met veel uitval, wat de kritiek richting BYD versterkte.

Ook het elektrische vervoer had problemen die niet á la minute opgelost konden worden. Keolis kampte, net als veel bedrijven, met problemen in het personeel: door een tekort aan mensen moesten gepensioneerde werknemers worden ingezet. En het personeel dat nog wel werkte, staakte om een betere cao af te dwingen.

Duurzaam alternatief voor de auto

Arriva zegt dat zij ook kwetsbare reizigers heeft meegenomen in haar plannen. Zo hopen ze drempels weg te nemen voor ouderen of reizigers met een beperking. Ze geven hiervoor voorbeelden als minder ver lopen, geen ingewikkelde informatie of een te hoge prijs. Ook biedt Arriva reisoplossingen aan in het sociaal domein, zoals de ‘Voor Elkaar Pas’ voor leerlingen in het leerlingenvervoer, medewerkers van sociale werkplaatsen en mensen met een Wmo-indicatie. Ook is er de ‘Meedoen Pas’ voor onder meer minima en statushouders.

De komende periode staat voor Arriva in het teken van de implementatie van het gewonnen concessiegebied. 

Ook nú en in de toekomst kunnen we en zijn we bereid het busvervoer weer te voorzien van communicatie-apparatuur
Voor informatie kunt u altijd bellen.
gsm +31630051212
Alda Nachtegaal
gsm +31 653181466
Dennis Sjerp

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
flash_onNieuws

85 procent forenzen terug bij NS sinds 2019

15 aug 2023

Gemiddeld reizen op een werkdag 1,1 miljoen mensen met NS, terwijl dat voor corona nog 1,3 miljoen was. Daarmee…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kabinet vóór spitsheffing en verdere liberalisering spoor

11 aug 2023

Het kabinet wil vanaf 2025 meerdere spoorvervoerders laten meebieden op internationale trajecten op het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ook Qbuzz wil (internationaal) spoor op

12 jun 2023

Nadat eerder Arriva liet weten het spoor op te willen, maakte ook Qbuzz bekend drie treinverbindingen te willen…

Lees verder »

Hogeveen neemt stokje over bij Keolis

24 mrt 2023

Met Chris Hogeveen heeft Keolis Nederland sinds 1 februari een nieuwe CEO in huis. Hij volgt Alex Rentier op,…

Lees verder »
Bron: Shutterstock
descriptionArtikel

ACM brengt nieuwe Arriva-lijnen stap dichterbij

6 mrt 2023

Arriva is een stap dichterbij toetreding tot het hoofdrailnet in 2025, waar NS momenteel nog alleen rijdt. De…

Lees verder »
Bron: Shutterstock
descriptionArtikel

NS verkoopt Britse tak Abellio na 20 jaar

6 mrt 2023

NS heeft na twintig jaar de Britse tak van spoordochter Abellio verkocht aan het Britse management. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »