Arriva wint Twentse concessie

dinsdag 20 december 2022

In Twente is een grote verandering op het gebied van bus- en regionaal treinvervoer bekendgemaakt. Arriva neemt vanaf december 2023 het stokje over van Keolis en gaat de treindienst via Zutphen, Hengelo en Oldenzaal verzorgen. Daarnaast worden de dieselbussen vervangen door elektrische exemplaren. 

Keolis moet flink inleveren. Een flinke tik, zeker nadat al bekend werd dat EBS het busvervoer in de streek IJssel-Vecht had gewonnen en daar nu sinds 11 december rijdt. Nu verliest het ook de vergunning om het treinverkeer in Twente te verzorgen. In december 2023 gaan de rechten aan Arriva, dat dan vijf jaar de bussen en treinen mag besturen.

Dat is korter dan de reguliere tien jaar, omdat de treindienst verduurzaamd moet worden en toekomstige ontwikkelingen af te wachten. Gedeputeerde Bert Boerman vertelt erover: "De komende periode zal gebruikt worden om die verduurzaming voor te bereiden, dat duurt voor treinen nou eenmaal wat langer dan voor de bus." Omdat verder pas vanaf 2025 een volledig herstel van reizigers(inkomsten) wordt verwacht, moet een compensatieregeling inschrijvende vervoerders lucht bieden.

Het ov wordt groener

De bussen gaan zero-emissie rijden en op groene stroom. Dat is nieuw, aangezien begin dit jaar de huidige dieselbussen nog een aantal jaar ingecalculeerd stonden. De honderd nieuwe elektrische bussen gaan direct rijden vanaf de start in 2023. Ook wordt de dienstregeling uitgebreid: de treinen krijgen een extra rit in de vroege ochtend. Die treinen gaan beschikken over een werkcoupé, snelle wifi en een rolstoeltoegankelijk toilet.

De bereikbaarheid binnen de regio wordt hiermee verbeterd, stelt Arriva. Ze biedt reizigers onder meer een snellere en kortere route tussen Oldenzaal en Enschede. Ook reizigers tussen Enschede-Zuid, het station en de binnenstad zijn een stuk sneller op de plek van bestemming dan nu. Bovendien zorgt Arriva voor een verbeterde aansluiting van de bussen op de treinen van de Vechtdallijnen in Ommen en Hardenberg

Keolis verdwijnt niet uit Overijssel

Keolis blijft wel actief in Overijssel. De treinlijn tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede blijven over. Voor deze vervoerders betekent dit het einde aan een voor het bedrijf turbulente periode, nadat bleek dat Keolis onrechtmatig gehandeld zou hebben bij de aankoop elektrische bussen uit China. Vervolgens kampten de bussen ook met veel uitval, wat de kritiek richting BYD versterkte.

Ook het elektrische vervoer had problemen die niet á la minute opgelost konden worden. Keolis kampte, net als veel bedrijven, met problemen in het personeel: door een tekort aan mensen moesten gepensioneerde werknemers worden ingezet. En het personeel dat nog wel werkte, staakte om een betere cao af te dwingen.

Duurzaam alternatief voor de auto

Arriva zegt dat zij ook kwetsbare reizigers heeft meegenomen in haar plannen. Zo hopen ze drempels weg te nemen voor ouderen of reizigers met een beperking. Ze geven hiervoor voorbeelden als minder ver lopen, geen ingewikkelde informatie of een te hoge prijs. Ook biedt Arriva reisoplossingen aan in het sociaal domein, zoals de ‘Voor Elkaar Pas’ voor leerlingen in het leerlingenvervoer, medewerkers van sociale werkplaatsen en mensen met een Wmo-indicatie. Ook is er de ‘Meedoen Pas’ voor onder meer minima en statushouders.

De komende periode staat voor Arriva in het teken van de implementatie van het gewonnen concessiegebied. 

Ook nú en in de toekomst kunnen we en zijn we bereid het busvervoer weer te voorzien van communicatie-apparatuur
Voor informatie kunt u altijd bellen.
gsm +31630051212
Alda Nachtegaal
gsm +31 653181466
Dennis Sjerp

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Keolis-topman Alex Rentier vertrekt

17 jan om 13:46 uur

Alex Rentier heeft op 17 januari bekend gemaakt te stoppen als CEO van Keolis Nederland. Rentier vertrekt per…

Lees verder »

KNV: aanbestedingen ontschotten geeft nieuwe lucht

10 jan om 09:28 uur

Het zijn lastige tijden in de vervoerderswereld, erkent Bertho Eckhardt. De voorzitter van Koninklijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Leidt nieuwe spoordienstregeling tot minder woningen?

6 dec 2022

Door personeelstekorten op het spoor wordt het aanbod van treinen met 10-15% verlaagd. Dit leidt tot een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec 2022

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drie vervoerders over hun ZE-strategieën

18 nov 2022

Eén op de vier bussen rijdt al zero emissie aan de uitlaat. Maar wat zijn de kansen en uitdagingen voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »