Keolis belooft verbeteringen BYD-bussen

vrijdag 24 december 2021

Leverancier BYD levert in januari twee aangepaste bussen aan Keolis voor de concessie IJssel-Vecht, waarna chauffeurs de verbeteringen mogen beoordelen. Dat schrijft de vervoerder aan vakbonden FNV en CNV, die eerder eisten dat de vervoerder alle problemen aan de bussen voor 1 januari verhelpt. Maar die deadline is te kort dag is, vindt Keolis.

Buschauffeurs van Keolis klagen al langere tijd over defecten aan de bussen van Chinese makelij, zo schrijven de bonden op 22 december in een brief die in het bezit is van OV-Magazine. Vorige winter was hier ook al sprake van, toen de bussen voor het eerst werden ingezet. Dat leidde tot een hoog ziekteverzuim van soms meer dan 20 procent.

Een jaar later blijken de bussen nog met dezelfde defecten te kampen, stellen de bonden. Het gaat onder meer om kapotte kachels, slechte stoelen, tochtende chauffeurscabines, trillende stuurwielen, doorschietende remmen, gebrekkige communicatiemiddelen, smerige luchtfilters en haperingen in het opladen.

Werknemers zijn daar teleurgesteld en gefrustreerd over. Het ziekteverzuim loopt ook weer hoog op. "Dit is onacceptabel. De maat voor werknemers is vol", aldus FNV-bestuurder Marijn van der Gaaf en FNV-bestuurder Peter de Ridder. De bonden willen dat alle defecten voor 1 januari 2022 zijn verholpen.

Toezeggingen vanuit BYD

Op 24 december reageerde Keolis met een brief, waarin het de problemen erkent. Samen met de leverancier werkt het aan oplossingen. “In het kort houdt dat in, dat we de afgelopen weken hard gewerkt hebben aan enkele prioriteitspunten. Het loskoppelen van stuurkolom en dashboard, inbouwen van een extra kachelmodule en het aanpassen van de laadsnelheid. Daarnaast voeren we nog aanpassingen door, die over enkele weken zijn afgerond (stoel-stuur alignment, tochtstroom)", schrijven Keolis-COO Chris Hogeveen en CEO Alex Rentier in een brief die ook in het bezit is van OV-Magazine.

Keolis ziet de problemen liever vandaag dan morgen opgelost, maar geeft aan dat het niet realistisch is om te eisen dat de problemen voor 1 januari zijn hersteld. Leverancier BYD neemt de volle verantwoordelijkheid voor de defecten en heeft Keolis contractuele beloftes ter verbetering gedaan.

In januari levert BYD twee verbeterde bussen aan de vervoerder. “Pas als wij tevreden zijn over deze twee bussen, worden alle andere bussen ook op deze manier aangepast”. Daarnaast stuurt BYD extra monteurs en ondersteuning, net zoals reservemateriaal en -onderdelen, waar het momenteel nog aan ontbreekt. Daarmee kan onderhoud sneller plaatsvinden.

Niet alleen maar problemen

De vervoerder erkent ook het hoogte ziekteverzuim, maar schrijft dat dat slechts deels door de problemen met de bussen komt. Ook de corona-ontwikkelingen zijn hier van kracht. Daarnaast schrijven Rentier en Hogeveen dat ze medewerkers regelmatig informeren over nieuwe ontwikkelingen, onder meer via mailings en door telefonisch contact. Ook hebben ze geregeld contact met Peter de Ridder van FNV.

Verder benadrukt Keolis dat er niet alleen maar problemen zijn met de bussen in IJssel-Vecht, hoewel dat wel zo lijkt door te klinken. In een mondelinge reactie voegt de vervoerder toe: “Natuurlijk is er een groep chauffeurs ontevreden, maar veel bussen rijden gewoon en niet alle chauffeurs hebben klachten. En we zijn vorig jaar binnen een dag van volledige dieselvloot naar een volledig elektrische vloot gegaan, dan is het niet zo gek dat je tegen problemen aanloopt. Je weet van tevoren alleen niet tegen welke problemen je aanloopt en dit hadden we absoluut niet verwacht.”
 

Geachte Redactie: ziet via opwegmetwaterstof.nl datum 20-4-2020 dat in een Chinese Miljoenenstad 7000 E-bussen worden omgebouwd naar Waterstof-aandrijving,gezien dat lithium-batterijen heel slecht tegen kunnen bij zeer lage buiten-temperaturen,en bijvolle belasting.En daarnaast kunnen lithium-batterijen spontaan ontploffen,met alle belende problemen,binnen enkele seconden als de SEPARATOR knapt ontstaat er een enorme kortsluiting,en een tempratuur oplopend boven de 1000 graden,en dan nog de zeer giftige dampen kunnen ontstaan.Ziet via:youtube.nl (tik in) Vier E-Busse explodieren an Stromsäule(tik in) E-Auto gerät beim laden in brand9tik in) Brennende E=Autos:Elektroschrott im Abklingbecken(tik in) Autobrand:Wenn das E-Auto plotzlich Feuer fängt (tik in) Stadt verbietet Elektroautos in Tiefgagare:Brandgefähr.(tik in) Lithium-| 0n battery,How does it Work.En dat wil je toch niet de Chauffeurs en de passagiers niet aandoen!.(tik in) Toyota Factory:TOYOTA SORA FUEL Bus,het alternatief.afz: een goed opgeleide voormalig technicus.Het zijn feitelijk rijdende Bommen.Al mijn exakte waarheden heb ik fysiek afgegeven aan de redactie van Omroep Gelderland en digitaal aan RTVoost.

aanvulling eerder verzonden info.Waar ik mij al jaren aan erger,dat heel veel exakte waarheden niet worden vermeld via Kabelland nederland,en heerst een enorme censuur, tov de Schotelbezitters die vooral via de buitenlandse Thema/Doku en etc. veel meer de exakte waarheden ontvangen,waar men in nederland om bepaalde redenen,geen info geven.Ziet via youtube.nl (tik in) ZDF HD planet e Der wahre Preis Elektroautos(tik in) Bolivien im Lithium Rausch:waar de mensenrechten in die zeer corrupte landen niet tellen,En vooral het delven van lithium/kobalt is mens onwaardig.En er zijn jarenlang al miljoenen ingeleverde Auto's,Vervoersbussen.Vrachtwagens verzonden naar de derde wereld-landen,en vooral naar Afrika.En wij in de EU landen maar zeggen we rijden toch klimaat-milieu-vriendelijk.En ook in die BYD bussen zitten lithium-batterijen(tik in)TÜV nicht bestanden?Hier landen die Autos|Eintdeckt! Geheimnisvolle Orte|Kabel eins Doku(tik in) Abwracken-Gut für die Wirtschaft,slecht für die Umwelt|WDR Doku(tik in) Elektroschrott:von Bayern nach Ghana.En daarnaast krijgen steeds meer te maken met netstroomuitval,wat in Duitsland al regelmatig aanwezig is.(tik in)Blackout-wie gut sind wir Hessen auf Strom vorbereitet?|doku(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout:geeft weer als de zuivere sinus van 50 Hz wisselstroom gaat veranderen,als voorbeeld als er duizenden E-Bussen en E-Auto's stroomgaan tappen.Ons totale stroomnet is totaal veroudert,de koperen stroomkabels zijn te dun,maar ook de transformatoren hadden 10 jaar geleden al vervangen moeten worden(tik in)Deutschland im Jahr 2050-Teil 2|Blick unser leben der Zukunft(Reportage):geeft weer een test als de 50 Hz zal gaan verlopen,maar ook door de veroudering van onze stroomkabels ontstaat een inwendige weerstand door corrosie,en veroorzaakt een meer weerstand,en dat kan de zuivere stroom 50 hz doen veranderen.

Geachte redactie:als laatste info: via youtube.nl (tik in) BYD City Electric Bus caught fire White changing-Telegana News:geeft het ontbrandeb van de lithium-batterijen.De heilige graal voor de energie-oplossing zijn de waterstof-ontwikkelingen(tik in) How de Hydrogen-Powered Cars Work?using [Fuel celles 8 IC Engines(tik in) BMW i Hydrogen NEXT Fuel Cell Technology Powertrain Explained(tik in) Building Green-on Earth(tik in) Small Modular kernfusiereaktor:geeft weer de nieuwe energie-opwekking(tik in) Toyota hydrogen car: en neem kennis van de toekomst van de Waterstof-aandrijving,en kunnen alle stroomlaadpalen de prullenbak in!,

Geachte Redactie:ik erger al div jaren aan de tekortkoming inzake het brandgevaar bij zowel E-Auto's en het verschil tussen de Waterstofbussen.En het verschil tussen Kabelland Nederland en de Schotelbezitters in de exakte waarheden.En vooral de Duitse TV zenders de Moderators meer kennis beschikken dan in Nederland,en vooral als het over technologische ontwikkelingen zal gaan.Wat weten de Chauffeurs van de E-Bussen en de Waterstof-bussen hoe te handelen als er calamiteiten ontstaan!.Ziet via youtube.nl (tik in) Crachversuch mit Wasserstoff und Benzin-Fahrzeug(tik in) Die gröBten Irrtümer zum Brenstoffzellen-Auto-Bloch erklärt # 113|Auto motor und sport(tik in) Was passiert,wenn E-Autos brennen?können wasserstoffautos explodieren?Mythen Check|Breakinglab.En daarom mijn bijdrage dat de Chaufeurs/inzittende van E-auto's en van waterstof-bussen kunnen moeten weten,dat de veiligheden van Waterstof-bussen,de lichtse element in de natuur,bij lekkage van de waterstof-tanks,het waterstof naar boven gericht is,en er een dunnen straal waterstof,zich vrijwel mengt met licht.Bij de Lithium-batterijen bij de E-Bus geplaats onder zitplaaten van de inzittende,de Seperator kan knappen,en er gelijk kortsluiting ontstaat,en een ontploffing met zeer giftige stoffen,een temperatuur boven de 1000 graden doet ontstaan.En weten de Chauffeurs van de E-Bussen dat ook!hoe te handelen!.Met een brandblusser zal je nooit een brandende lithium-batterij kunnen blussen,en er meestal spake zal zijn,het laten uitbranden van de E-Bus.Op den duur mijn advies,laten ombouwen de E-Bussen naar waterstof-aandrijving,doen ze in China ook.

Geachte Redactie: ziet via www.opwegmetwaterstof.nl datum 18maart 2022:Een van de grootste Waterstofstations van Europa.samenwerking Connexxion,de Provincie Zuid-Holland Gem. Hoeksewaard.Wat een visie in het verstandig aankopen van Waterstof-bussen.En daarom zoals ik al eerder beaamden:bouw die 250 !BYD Chinese Bussen om naar Waterstof-aandrijving,en dat doen ze in China ook.Binnen 15 minuten waterstof-getankt,en ook de werking van de Airco/Verwarming en bij zeer lage buiten-temperaturen,geen Thermo-kleding aan.En de Waterstof-bussen kunnen gelijk gaan rijden voor een betrouwbare en rijden op tijd.Maar ja ik ben géén inkoper.En laten bouwen door de zéér bekende waterstofbus-bedrijven.En als inwoner van Velp,door onze mooie dorp zal zien rijden,daar word ik zo blij van.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Bus beleeft een Renaissance

16 jun om 13:00 uur

Van 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…

Lees verder »

Video: wendbare midibus voor stadsvervoer

7 jun om 13:12 uur

Het Nederlandse bedrijf Tribus bouwt al bijna 25 jaar minibussen om naar rolstoeltoegankelijke voertuigen. Drie…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »
eCitaro OV Magazine
flash_onNieuws

eCitaro-concept: kant-en-klare e-mobiliteit

24 mei om 13:34 uur

Evobus (Daimler) presenteert met de ‘eCitaro’ een totaalsysteem voor elektrisch busvervoer. Afhankelijk van de…

Lees verder »
VDL GVB
flash_onNieuws

Amsterdam breidt vloot van elektrisch bussen verder uit

18 mei om 11:10 uur

GVB bestelt 84 nieuwe elektrische bussen bij VDL. Deze 100 procent elektrisch aangedreven bussen worden vanaf…

Lees verder »
Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS houdt een 'autoloze zondag'

5 mei om 09:37 uur

Komende zondag kunnen ov-reizigers kosteloos gebruik maken van de bussen van EBS. Op 11 december 2021 bestond…

Lees verder »