Keolis belooft verbeteringen BYD-bussen

vrijdag 24 december 2021

Leverancier BYD levert in januari twee aangepaste bussen aan Keolis voor de concessie IJssel-Vecht, waarna chauffeurs de verbeteringen mogen beoordelen. Dat schrijft de vervoerder aan vakbonden FNV en CNV, die eerder eisten dat de vervoerder alle problemen aan de bussen voor 1 januari verhelpt. Maar die deadline is te kort dag is, vindt Keolis.

Buschauffeurs van Keolis klagen al langere tijd over defecten aan de bussen van Chinese makelij, zo schrijven de bonden op 22 december in een brief die in het bezit is van OV-Magazine. Vorige winter was hier ook al sprake van, toen de bussen voor het eerst werden ingezet. Dat leidde tot een hoog ziekteverzuim van soms meer dan 20 procent.

Een jaar later blijken de bussen nog met dezelfde defecten te kampen, stellen de bonden. Het gaat onder meer om kapotte kachels, slechte stoelen, tochtende chauffeurscabines, trillende stuurwielen, doorschietende remmen, gebrekkige communicatiemiddelen, smerige luchtfilters en haperingen in het opladen.

Werknemers zijn daar teleurgesteld en gefrustreerd over. Het ziekteverzuim loopt ook weer hoog op. "Dit is onacceptabel. De maat voor werknemers is vol", aldus FNV-bestuurder Marijn van der Gaaf en FNV-bestuurder Peter de Ridder. De bonden willen dat alle defecten voor 1 januari 2022 zijn verholpen.

Toezeggingen vanuit BYD

Op 24 december reageerde Keolis met een brief, waarin het de problemen erkent. Samen met de leverancier werkt het aan oplossingen. “In het kort houdt dat in, dat we de afgelopen weken hard gewerkt hebben aan enkele prioriteitspunten. Het loskoppelen van stuurkolom en dashboard, inbouwen van een extra kachelmodule en het aanpassen van de laadsnelheid. Daarnaast voeren we nog aanpassingen door, die over enkele weken zijn afgerond (stoel-stuur alignment, tochtstroom)", schrijven Keolis-COO Chris Hogeveen en CEO Alex Rentier in een brief die ook in het bezit is van OV-Magazine.

Keolis ziet de problemen liever vandaag dan morgen opgelost, maar geeft aan dat het niet realistisch is om te eisen dat de problemen voor 1 januari zijn hersteld. Leverancier BYD neemt de volle verantwoordelijkheid voor de defecten en heeft Keolis contractuele beloftes ter verbetering gedaan.

In januari levert BYD twee verbeterde bussen aan de vervoerder. “Pas als wij tevreden zijn over deze twee bussen, worden alle andere bussen ook op deze manier aangepast”. Daarnaast stuurt BYD extra monteurs en ondersteuning, net zoals reservemateriaal en -onderdelen, waar het momenteel nog aan ontbreekt. Daarmee kan onderhoud sneller plaatsvinden.

Niet alleen maar problemen

De vervoerder erkent ook het hoogte ziekteverzuim, maar schrijft dat dat slechts deels door de problemen met de bussen komt. Ook de corona-ontwikkelingen zijn hier van kracht. Daarnaast schrijven Rentier en Hogeveen dat ze medewerkers regelmatig informeren over nieuwe ontwikkelingen, onder meer via mailings en door telefonisch contact. Ook hebben ze geregeld contact met Peter de Ridder van FNV.

Verder benadrukt Keolis dat er niet alleen maar problemen zijn met de bussen in IJssel-Vecht, hoewel dat wel zo lijkt door te klinken. In een mondelinge reactie voegt de vervoerder toe: “Natuurlijk is er een groep chauffeurs ontevreden, maar veel bussen rijden gewoon en niet alle chauffeurs hebben klachten. En we zijn vorig jaar binnen een dag van volledige dieselvloot naar een volledig elektrische vloot gegaan, dan is het niet zo gek dat je tegen problemen aanloopt. Je weet van tevoren alleen niet tegen welke problemen je aanloopt en dit hadden we absoluut niet verwacht.”
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Blue Amigo nieuw op ov-markt

24 dec 2021
De nieuwe vervoerder van de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden luistert naar de naam Blue Amigo. Het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Flexbus vervangt Rotterdamse Fast Ferry

20 dec 2021
De snelle veerverbinding van de RET tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stopt per 1 januari 2022. De gemeente…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oudste Sprinter na 46 jaar met pensioen

10 dec 2021
De oudste Sprinter van Nederland reed zaterdag 11 december zijn laatste dienst tussen Zwolle en Utrecht. Daarna is…
Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn bestelt 60 e-bussen bij VDL en Van Hool

3 dec 2021
De Vlaamse overheidsvervoerder De Lijn heeft 24 elektrische bussen besteld bij VDL en 36 stuks bij Van Hool.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Onderaannemer De Lijn koopt eerste e-bus

30 nov 2021
Ook bij de zuiderburen is de elektrificatie van het busvervoer ingezet. De Decker – Van Riet (DDVR), onderaannemer…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: 'Het is wel aan een upgrade toe'

22 nov 2021
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

‘Elke bus heeft een eigen karakter’

19 nov 2021
Het autobusmerk Setra bestaat 70 jaar. Daarom reisde een handjevol Nederlandse en Vlaamse journalisten eind juni…
Lees verder »
person_outlineBlog

Brand waterstofbus geeft te denken

5 nov 2021
De brand in de waterstofbus van Arriva op 28 oktober geeft stof tot nadenken, schrijft ov-adviseur Herman Wilmer.…
Lees verder »