Assistentieverlening NS wordt uitgebreid

woensdag 9 augustus 2017
timer 3 min

NS wil de assistentieverlening voor rolstoelgebruikers nog deze concessieperiode uitbreiden naar vrijwel alle stations op het hoofdrailnet. Dat betekent echter nog niet dat alle stations bereikbaar zullen zijn.

Op dit moment biedt NS nog assistentieverlening op 40 procent van de 270 NS-stations. Dat moet, als het aan NS ligt, zo goed als alle stations worden – nog in deze concessie Hoofdrailnet die in 2025 afloopt. Daarvoor heeft de vervoerder een voorstel gedaan bij het ministerie van IenM. NS is bereid de kosten voor de uitvoering van het plan te dragen. Zover is het echter nog niet. Over het plan van NS moet via de reguliere weg nog afstemming en besluitvorming plaatsvinden met alle betrokken partijen waaronder de consumentenorganisaties uit het LOCOV. Vervolgens zijn er allerlei voorbereidingen nodig.

Perrons te smal
Ook is het plan afhankelijk van of het technisch haalbaar is om assistentieverlening te bieden. "Sommige eilandperrons zijn bijvoorbeeld nog te smal om een loopplank uit te zetten en een draai met de rolstoel te maken", legt Roos Prommenschenkel uit. Ze zette zich jarenlang in voor de verbetering van de dienstverlening voor rolstoelers bij NS. Ook zijn sommige perrons niet toegankelijk voor mensen met een beperking, al gaat het volgens Prommenschenkel daarbij maar om een handjevol gevallen.

Hoe het plan geregeld moet worden is volgens haar echt een kwestie van puntjes op de i. Ze is dan ook blij dat NS over de brug komt. "Toen we hier in 2006 aan begonnen liep NS echt achter", zegt ze. "ProRail heeft intussen het plan om tegen 2020 alle stations toegankelijk te hebben. NS faseert de laatste VIRM's (het laatste type hogevloertrein, red.) pas in 2045 uit. Aanvankelijk waren er geen plannen om de toegankelijkheid voor die tijd te verbeteren. Met deze stap zet NS de klok 20 jaar vooruit."

Kwartier aanmeldtijd
Een andere belangrijke verbetering is volgens haar dat het sinds kort mogelijk is om tot een uur voor vertrek assistentieverlening aan te vragen. Dat was tot drie uur van tevoren. Volgens Prommenschenkel denkt NS er zelfs aan om op sommige grote stations de aanmeldtijd terug te brengen naar een kwartier. Sinds deze zomer is het mogelijk om via mobiel assistentieverlening aan te vragen. Daarnaast werkt NS aan een nieuwe boekingssysteem voor assistentieverlening. Als het nieuwe systeem live gaat, kan NS iemand die reist met assistentie indien gewenst volgen. Als er iets verandert – er is vertraging of de trein komt op een ander perron binnen – dan kan NS de persoon die reist met assistentie bellen en bespreken op welke manier de reis het beste kan worden vervolgd.

De verbeteringen zijn volgens Prommenschenkel hard nodig: "Op dit moment reist maar 3 procent van de rolstoelgebruikers met de trein. Als de dienstverlening verbetert, kan dat aandeel waarschijnlijk wel stijgen." De afspraken gelden alleen voor het hoofdrailnet. Op de regionale lijnen speelt het probleem niet, aangezien alle vervoerders daar lagevloermaterieel inzetten en er dus geen assistentieverlening nodig is. "Dat is wat ons betreft de ideale situatie, maar daar zijn we pas in 2045", aldus Prommenschenkel.

Jarenlang had ik mijn vader, die in een rolstoel zat met zijn NS voordeelkaart, kris kras door Nederland gereisd en de voorbereidingen, reserveringen en assistentieverlening verliep niet altijd prettig en soms zelfs moeizaam ! Ik juich het toe dat NS samen met alle vervoerders nu eindelijk eens werk maak om mensen die rolstoel gebonden of minder mobiel zijn eens goed te helpen en te assisteren ! ik vraag mij af of de nieuwe ICNG, opvolger van de Koploper, ook een gelijkvloerse instap krijgt ? Dat NS en co hun best doen voor een betere vervoersmogelijkheid voor alle reizigers is goed, maar hebben (mede)reizigers daar ook wel begrip voor als een rolstoelgebruiker een plaats bezet, daar schort het vaak aan ! Toon meer begrip en menselijkheid als vervoerder én (mede)reizigers dan maken we een betere wereld voor ALLE OV gebruikers...! ! !
Frans Landgraaf, Landgraaf

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep om 11:54 uur
Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…
Lees verder »

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep om 10:46 uur
“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…
Lees verder »

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »