Automatisch opladen straks ook anoniem

maandag 23 mei 2016
timer 3 min

Vanaf het najaar wordt het mogelijk om ook anonieme OV-chipkaarten automatisch op te laden. Dat is een van de maatregelen van de ov-bedrijven om de overvallen op de bus terug te dringen.

Hoe meer mensen een OV-chipkaart gebruiken, hoe veiliger het is voor de chauffeur. Er is dan immers minder contant geld nodig op de bus. Door gebruikers van anonieme OV-chipkaarten de mogelijkheid te geven automatisch op te laden, wordt de chipkaart meer gebruikt, verwachten de vervoerders. Per 1 januari 2018 willen zij contant betalen op de bus afschaffen. Dat maakte branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OVNL) vandaag bekend.

Ook willen de vervoerders de OV-chipkaart aantrekkelijker maken door de aanschafprijs van 7,50 euro te verlagen. Met hoeveel is nog niet bekend. Nieuwe betaalmethodes met mobiele telefoon, bar- en QR-codes en bankpas zullen waar mogelijk versneld worden ingevoerd. Daarnaast komt er een landelijke campagne om het gebruik van de OV-chipkaart te stimuleren.

Andere maatregelen die het contant betalen moeten terugdringen zijn betalingen met de pinpas, kaartverkoopautomaten op de halte of het station, een ticket kopen via een app en meer wederverkoop via hotels en kiosken, als oplossing voor toeristen.

Andere betaalwijzen
Het introduceren van andere betaalwijzen gebeurt in overleg tussen opdrachtgever en vervoerder(s). Pas wanneer het aantal contante betalingen laag genoeg is, wordt het afgeschaft, uiterlijk op 1 januari 2018. Pedro Peters, voorzitter van OVNL: “We kunnen niet van de een op de andere dag al het contant geld van de voertuigen halen. Maar hoe meer mensen de OV-chipkaart gebruiken en hoe sneller wij nieuwe betaalvormen kunnen invoeren, hoe beter het is.”

De vervoerders willen wel (deels) worden gecompenseerd door de overheid voor de kosten die zij moeten maken, bijvoorbeeld voor de landelijke campagne, voor software en hardware. Zo kost het installeren van pinapparatuur tussen de 1000 en 1500 euro per bus.

Iedere vervoerder maakt zijn eigen plan om het contant betalen uit te bannen. In branchevereniging OVNL worden de plannen gecoördineerd en de ervaringen gedeeld. Woensdag 25 mei komt de aanpak van OVNL aan de orde in de Tweede Kamer tijdens het Rondetafelgesprek sociale veiligheid openbaar vervoer.

Snel onderzoek
De consumentenorganisaties in het NOVB waarschuwen dat er nog steeds evenveel mensen contant als met pin betalen. Het ov moet openstaan voor iedereen, 'dus ook voor incidentele, spontane gebruikers, voor mensen die direct zicht willen hebben op hun dagbudget, mensen met fysieke of verstandelijke beperkingen, buitenlandse toeristen en reizigers van wie de OV-chipkaart niet meer werkt'. De organisaties pleiten voor een snel onderzoek naar de beste combinatie van middelen om de veiligheid van de chauffeur te vergroten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Automatisch opladen straks ook anoniem

Nederland 2014 R-net bussen. Amsterdam en Station Amstel. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Tweede Kamer wil eenvoudiger fiscaal ov-stelsel

17 nov om 12:34 uur

Om reizen met het ov te stimuleren, wil de Tweede Kamer dat staatssecretaris Heijnen vereenvoudiging van het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vliegtaks fors omhoog, ov-tarief blijft 9%

22 sep om 12:28 uur

Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de vliegtaks in 2023 3,5 keer wordt verhoogd, om vliegreizen ten…

Lees verder »

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

10 aug om 11:39 uur

De accijnsverlaging voor autobrandstoffen is niet goed te rijmen met de klimaatambities van het kabinet. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met telefoon uitgesteld naar 2023

3 aug om 14:34 uur

Het gaat nog even duren voordat reizigers in het openbaar vervoer kunnen inchecken met hun telefoon. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug om 09:09 uur

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun om 16:16 uur

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vrij inreizen Oekraïeners alleen nog bij NS

10 jun om 10:57 uur

Sinds 1 juni geldt geen vrij (in)reisrecht meer voor Oekraïense vluchtelingen, met uitzondering van NS-treinen…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS houdt een 'autoloze zondag'

5 mei om 09:37 uur

Komende zondag kunnen ov-reizigers kosteloos gebruik maken van de bussen van EBS. Op 11 december 2021 bestond…

Lees verder »