Automatisch opladen straks ook anoniem

maandag 23 mei 2016
timer 3 min

Vanaf het najaar wordt het mogelijk om ook anonieme OV-chipkaarten automatisch op te laden. Dat is een van de maatregelen van de ov-bedrijven om de overvallen op de bus terug te dringen.

Hoe meer mensen een OV-chipkaart gebruiken, hoe veiliger het is voor de chauffeur. Er is dan immers minder contant geld nodig op de bus. Door gebruikers van anonieme OV-chipkaarten de mogelijkheid te geven automatisch op te laden, wordt de chipkaart meer gebruikt, verwachten de vervoerders. Per 1 januari 2018 willen zij contant betalen op de bus afschaffen. Dat maakte branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OVNL) vandaag bekend.

Ook willen de vervoerders de OV-chipkaart aantrekkelijker maken door de aanschafprijs van 7,50 euro te verlagen. Met hoeveel is nog niet bekend. Nieuwe betaalmethodes met mobiele telefoon, bar- en QR-codes en bankpas zullen waar mogelijk versneld worden ingevoerd. Daarnaast komt er een landelijke campagne om het gebruik van de OV-chipkaart te stimuleren.

Andere maatregelen die het contant betalen moeten terugdringen zijn betalingen met de pinpas, kaartverkoopautomaten op de halte of het station, een ticket kopen via een app en meer wederverkoop via hotels en kiosken, als oplossing voor toeristen.

Andere betaalwijzen
Het introduceren van andere betaalwijzen gebeurt in overleg tussen opdrachtgever en vervoerder(s). Pas wanneer het aantal contante betalingen laag genoeg is, wordt het afgeschaft, uiterlijk op 1 januari 2018. Pedro Peters, voorzitter van OVNL: “We kunnen niet van de een op de andere dag al het contant geld van de voertuigen halen. Maar hoe meer mensen de OV-chipkaart gebruiken en hoe sneller wij nieuwe betaalvormen kunnen invoeren, hoe beter het is.”

De vervoerders willen wel (deels) worden gecompenseerd door de overheid voor de kosten die zij moeten maken, bijvoorbeeld voor de landelijke campagne, voor software en hardware. Zo kost het installeren van pinapparatuur tussen de 1000 en 1500 euro per bus.

Iedere vervoerder maakt zijn eigen plan om het contant betalen uit te bannen. In branchevereniging OVNL worden de plannen gecoördineerd en de ervaringen gedeeld. Woensdag 25 mei komt de aanpak van OVNL aan de orde in de Tweede Kamer tijdens het Rondetafelgesprek sociale veiligheid openbaar vervoer.

Snel onderzoek
De consumentenorganisaties in het NOVB waarschuwen dat er nog steeds evenveel mensen contant als met pin betalen. Het ov moet openstaan voor iedereen, 'dus ook voor incidentele, spontane gebruikers, voor mensen die direct zicht willen hebben op hun dagbudget, mensen met fysieke of verstandelijke beperkingen, buitenlandse toeristen en reizigers van wie de OV-chipkaart niet meer werkt'. De organisaties pleiten voor een snel onderzoek naar de beste combinatie van middelen om de veiligheid van de chauffeur te vergroten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Automatisch opladen straks ook anoniem

Nederland 2014 R-net bussen. Amsterdam en Station Amstel. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »